artikel

Jonge gastvrouw mikt op WK-podium

Horeca

Alle indrukken, aanwijzingen, tips en handreikingen die het laatste halfjaar over Marlies Baken (21) neerdaalden, hebben haar leren relativeren. ‘Soms denk je wel eens: was ik er maar nooit aan begonnen.

Jonge gastvrouw mikt op WK-podium

De 21-jarige boerendochter uit Schagen vertegenwoordigt Nederland op de internationale beroepenwedstrijden in Seoul, van 13 tot en met 19 september, in de categorie gastvrouw/gastheer. Nationaal Kampioen Marlies Baken moet tijdens deze World Skills afrekenen met 17 mededingers.

De hele horecasector leeft met het jeugdige talent mee, en grossiert in adviezen. Het heeft haar geleerd te relativeren, zegt ze. ‘Je hoort zoveel meningen… Soms denk je: was ik er maar nooit aan begonnen. Zeker als het even niet zo lekker gaat tijdens de trainingen.’ De keerzijde is dat diezelfde trainingen – ze oefent dagelijks drie uur – haar zelfbewustzijn sterken: ‘Je komt jezelf enorm tegen tijdens die sessies. Je leert jezelf heel goed kennen. Want iedereen analyseert je.’ Ze beschouwt het als een welkome aanvulling op haar geestelijke bagage.Daarnaast overheerst bij haar de gedachte dat ‘Seoul’ een geweldige kans is. Baken: ‘Ik heb er hartstikke veel zin in. Het is geweldig om mee te mogen maken. Het is de kans van je leven.’

Uiteenlopend
Baken zal in Seoul vier dagen vol aan de bak moeten om haar vaardigheden in zeer uiteenlopende disciplines te tonen. Vaardigheden als spreekvaardigheid in de Engelse taal, houding, creativiteit en vooral vaktechniek. Zo staan de eerste wedstrijddag onder meer het afrokken van een buffettafel, het maken van tien servetvarianten en het vormgeven van drie bloemstukjes op het programma. De tweede dag gaat zij vooral ‘aan tafel’, en moet ze bijvoorbeeld voor gasten vier koude voorgerechten serveren, een chateaubriand snijden en ter plekke Irish coffees maken. De derde dag zal zij de jury moeten overtuigen met het maken van een kir royal, het decanteren van oude port en het aan tafel inwrijven en bereiden van een steak au poivre, inclusief saus. Op de laatste wedstrijddag komt nadrukkelijk het aspect entertainment en interactie met het publiek om de hoek kijken, als ze cocktails gaat shaken.

Het bovenstaande geeft – hoewel geenszins compleet – een beeld van de grote variëteit aan opdrachten die de 21-jarige te wachten staat. Haar coach Gerard Strikker, consulent/rayonmanager van het LOB HTV, heeft zijn pupil hoog zitten. ‘Marlies is een innemend persoon, lekker open met een goede uitstraling, die laat merken dat ze er lol in heeft.’Strikker dicht Baken in Seoul zeker kansen toe. ‘Ik verwacht dat ze bij de eerste zes komt, het doel is een podiumplaats.’

Nog speciale punten waar aan moet worden gesleuteld?
Strikker: ‘Vooral op het gebied van organisatie, voor de dagen twee en drie. Je moet zorgen voor een goede mise-en-place, vooruit denken, een logische volgorde aanhouden, routing. Want op deze dagen komt Marlies zaken tegen die ze in de normale praktijk niet tegenkomt, zoals een steak au poivre aan tafel bereiden.’ Toch acht Strikker deze ‘handicap’ geenszins doorslaggevend in de wedstrijden. Eerder de mentale weerbaarheid. Strikker: ‘Het is vooral ook zaak om ontspannen te zijn.’

Reageer op dit artikel