artikel

Kaas en wijn

Horeca

Zo ongeveer het ergste dat de Californische kok Jerry Comfort in een restaurant kan overkomen, is bij rode Bordeaux of Cabernet Sauvignon een bordje kaas krijgen met daarop én Brie én druiven. Want zowel het milde, romige, proteïnerijke van de Brie als het zoete van de druiven doen de wijn geweld aan. Deze wordt zuurder, droger, krijgt meer bitters en verliest fruit.

Kaas en wijn

Evenzo vindt de voor het wijnhuis Beringer als adviseur werkende Comfort het volslagen onzin om rode port te schenken als enige wijn bij een kaasplateau – want port past alleen bij rijpe, zoute kazen, als veel blauwschimmels, overjarige Goudse en Parmezaanse.

Na een gedegen studie ontdekte de Amerikaan dat verse, romige kazen als Brie het best door stevige, fruitige witte wijnen kunnen worden begeleid, of door zachte rode wijnen, als Pinot Noirs en Bourgognes. En bij Franse geitenkazen zijn knisperend droge witte wijnen plus rosés op hun plaats. Bordeaux en dergelijk kunnen wel geschonken worden bij verse hartige, enigszins zoute kazen, waaronder niet te oude Goudse, gatenkazen en zeer romige als Chaource en Reblochon.

Evenzo vindt de voor het wijnhuis Beringer als adviseur werkende Comfort het volslagen onzin om rode port te schenken als enige wijn bij een kaasplateau – want port past alleen bij rijpe, zoute kazen, als veel blauwschimmels, overjarige Goudse en Parmezaanse.

Na een gedegen studie ontdekte de Amerikaan dat verse, romige kazen als Brie het best door stevige, fruitige witte wijnen kunnen worden begeleid, of door zachte rode wijnen, als Pinot Noirs en Bourgognes. En bij Franse geitenkazen zijn knisperend droge witte wijnen plus rosés op hun plaats. Bordeaux en dergelijk kunnen wel geschonken worden bij verse hartige, enigszins zoute kazen, waaronder niet te oude Goudse, gatenkazen en zeer romige als Chaource en Reblochon.

Reageer op dit artikel