artikel

Kaasprikkertjes

Horeca

Vroeger vonden we het al heel wat: een stukje kaas met augurk bij de borrel. Tegenwoordig is het ‘klassieke’ blokje kaas er in veel exotischer verschij-ningsvormen. Denk aan munster met komijn-zaad en croutons, feta met vijgen en munt.

Kaasprikkertjes

Blauwaderkaas met zoetzure peer

Schil een stevige handpeer en snijd deze in vieren. Verwijder het klokhuis. Kook de peer net gaar in een mengsel van 1 deel azijn, 4 delen water en suiker naar smaak. Laat het afkoelen. Snijd blauwaderkaas, bijvoorbeeld roquefort in punten. Beleg deze met een kwart peer en serveer met een cocktailprikker.

Mini mozzarella met gemarineerde artisjokken

Snijd gemarineerde artisjokken in vieren en steek telkens een kwart artisjok aan een cocktailprikker tussen twee halve bolletjes minimozzarella en enkele blaadjes basilicum. Besprenkel met de uitgelekte marinade van de artisjokken en maal er wat peper uit de molen over.

Feta met vijgen en munt

Snijd feta in punten. Snijd gedroogde vijgen in dunne plakjes. Beleg de kaasdriehoekjes met en plakje vijg en een blaadje munt. Zet vast met een cocktailprikker. Maak een dressing van 4 delen olijfolie op 1 deel citroensap en zeer fijn gesnipperde munt. Druppel de dressing over de feta.

Geroosterde aubergine met pecorinoblokjes

Snijd een aubergine in dunne plakjes. Vet ze in met een beetje olijfolie en rooster ze kort in een hete grillpan zodat ze een mooi roosterstreepje krijgen. Snijd van pecorinokaas dikke reepjes. Leg telkens een reepje pecorino op een aubergineplakje en vouw de plakjes dubbel. Zet vast met een cocktailprikker en zet ze 5 minuten onder een hete grill. Besprenkel met een dressing van 3 eetlepels olijfolie en 1 eetlepel balsamico-azijn. Garneer met een blaadje koriander.

Munster met komijnzaad en croutons

Snijd een stuk ontkorste munsterkaas in blokjes en druk ze met de zijkanten stevig in komijnzaad. Rooster wat sneetjes ontkorst bruin casinobrood. Snijd er kleine vierkantjes van die net iets groter zijn dan de kaasblokjes. Snijd een rode paprika in vierkantjes en steek elk stuk met een stukje munster en twee vierkantjes brood aan een cocktailprikker.

Geitenkaas tussen gebakken champignons

Verwijder het steeltje van een even aantal niet te grote champignons en kook ze beetgaar in water met wat zout en citroensap naar smaak. Laat ze goed uitlekken. Vul de helft van de champignons met zachte geitenkaas. Leg er een klein stukje gebakken ontbijtspek en wat verse tijmblaadjes op. Zet op elke champignon een tweede champignon en steek er een half satéstokje door. Besprenkel met wat olijfolie en zet de hapjes vijf minuten onder een hete grill. Serveer warm.

Reageer op dit artikel