artikel

Kaatje is in de overgang

Horeca

Fons en Anneke van Groeningen maken er geen geheim van, ze willen hun tweesterrenrestaurant annex viersterrenhotel Kaatje bij de Sluis in Blokzijl overdoen aan een ander. Gegadigden met de juiste papieren kunnen zich melden in het Overijsselse stadje. Maar ze moeten zich niet al te veel illusies maken, want in Blokzijl zijn meer koeien dan mensen en Kaatje leidt niet tot puissante rijkdom.

Kaatje is in de overgang

‘Kaatje staat niet te koop, Kaatje zoekt een opvolger.’ Het is volgens restaurateur Fons van Groeningen de enige correcte formulering, want hij ziet het allemaal al voor zich: de onrust, de geruchten dat het niet goed zou gaan met het tweesterrenrestaurant in Blokzijl, dat er problemen zouden zijn, ernstige ziekten, onwerkbare toestanden. Niets van dat alles. Het restaurant floreert als nooit tevoren. Fons (59) en Anneke (53) van Groeningen hoeven voorlopig niet achter de rollator en investeren nog volop in hun zaak.

Maar toch, Kaatje is in de overgang, Fons en Anneke willen over niet al te lange tijd een punt zetten achter de restauratieve tropenjaren en zoeken iemand aan wie ze het bedrijf met een gerust hart kunnen over doen. Natuurlijk zal dat gepaard gaan met een financiële transactie, maar Fons van Groeningen verzekert dat hij niet kost wat kost het onderste uit de kan wil. ‘Onze opvolger moet een goed belegde boterham uit Kaatje kunnen halen. Die zekerheid wil ik graag bieden.’

Van Groeningen wilde eigenlijk al op z’n 55e stoppen, maar z’n accountant dacht daar anders over. Dus plakte hij er nog eens minimaal vijf jaar aan vast. ‘Geen probleem, want we hebben er nog steeds lol in.’

Hij moet dus nog minstens een jaar, maar is zich nu al aan het oriënteren om een goede opvolger te vinden. Het echtpaar heeft geen kinderen, dus in die zin is een overname niet te regelen. Van Groeningen beschouwt dat eerder als een voordeel dan een nadeel. ‘Als ik naar bijvoorbeeld De Bokkedoorns of Prinses Juliana kijk, dan kan dat goed uitpakken, maar in veel gevallen eindigen dat soort overnames in een drama.’

Water
Vorig jaar had de restauranthouder al contact met belangstellenden voor overname. ‘Starters.’ Nee, hij noemt geen namen. Van Groeningen verbaasde zich over de argumenten om Kaatje toch niet over te nemen. ‘Een moeder die bang is dat haar kinderen hier voor de deur in het water vallen. Dan is het gauw bekeken. Ik heb niet eens onze cijfers uit de kast hoeven trekken.’Kaatje is ook geen makkelijk bedrijf om over te doen, vooral vanwege z’n ligging in het Overijsselse Blokzijl. De locatie met z’n haventje en patriciërshuizen is eerder schilderachtig dan opwindend. ‘Er zijn hier meer koeien dan mensen en daar moet je van houden.’

Met zijn gevoel voor publiciteit heeft Fons van Groeningen Blokzijl internationaal op de kaart gezet. Een opvolger zal dus feeling moeten hebben met het stadje en zijn inwoners ‘Ze dragen je op handen, maar je hebt het ook snel verpest’, aldus de restauranthouder.

Andere reden waarom de overname van het bedrijf nog wel even kan duren, is de naam Van Groeningen die met Kaatje is verweven. Wie Kaatje zegt, zegt Van Groeningen. Maar volgens de restauranthouder zijn hij en zijn vrouw volledig inwisselbaar. ‘Ach, wie weet over vijf jaar nog wie Fons en Anneke van Groeningen zijn?’

Een nieuwe naam, een nieuw ondernemersechtpaar zal Kaatje een impuls geven, omdat gasten nieuwsgierig naar Blokzijl zullen komen om te zien wat de opvolgers ervan bakken. Om die reden ook wil Van Groeningen dat de opvolging kaliber heeft. Goed opgeleide mensen met middelbare of hoge hotelschool of een cuisinier die zich bewezen heeft. In elk geval een man of vrouw of een echtpaar dat een nieuwe fase van Kaatje inluidt. Een optie is om het huidige restaurant te handhaven en achter het hotel nog een modern-luxe restaurant te bouwen met terras aan het water.

Sores
Het lijkt merkwaardig dat een opvolger van ver moet komen. In zijn keuken staat immers al decennialang culinair grootmeester André Mol. Maar die heeft geen zin heeft in de sores van het zelfstandig ondernemerschap. Ook een combinatie van Mol en gastheer Harald Hovenkamp is niet mogelijk, hebben beide heren hun patron duidelijk gemaakt. Dus moet er nieuw bloed komen. Om zonder kwaliteitsverlies door te kunnen gaan met de exploitatie, lijkt het Van Groeningen overigens logisch dat zijn opvolger het huidige team van medewerkers handhaaft.

De restaurateur verkoopt de panden inclusief een personeelswoning voor een prijs gebaseerd op de taxatiewaarde. De prijs voor de goodwill hangt af van wat redelijk is met het oog op de financiële positie van de nieuwe eigenaar.

De opvolger moet echter niet denken puissant rijk te worden met de exploitatie van Kaatje bij de Sluis. Fons en Anneke hebben er altijd goed van kunnen leven, permitteren zich twee vrije dagen per week en vakanties naar exotische oorden. ‘Maar hier tegenover zat een kroegbaas die nu gestopt is en twee keer zoveel heeft verdiend als wij.’

Derde ster
De opvolger moet bovendien rekening houden met de mogelijkheid dat de Guide Michelin niet vanzelfsprekend de twee sterren zal handhaven. Maar Van Groeningen denkt dat ‘een nieuwe vent’ de tweede ster snel genoeg terugverdient. ‘Eigenlijk zoeken we iemand met ambitie voor een derde ster.’

Van Groeningen verzekert z’n opvolger(s) niet voor de voeten te zullen lopen. ‘Ik zeg: hier zit het lichtknopje en verder veel succes.’ De restaurateur en zijn vrouw denken voldoende afstand te kunnen nemen van hun levenswerk. ‘Hoewel ik erg benieuwd ben hoe het na drie maanden voelt om elke avond thuis te zitten.’

Van Groeningen verwacht dat er een last van hem zal afvallen als hij Kaatje heeft uitgehuwelijkt. ‘Ik zal geen last meer hebben van de druk van beoordelingen. Elk jaar in spanning zitten over wat de Lekker-gids nu weer schrijft en hoe irritant ze je vinden. Ze zijn daar wel wat milder geworden, maar het zijn toch dingen die je veerkracht naarmate je ouder wordt, behoorlijk op de proef stellen.’

Reageer op dit artikel