artikel

Kabeljauw, klipvis of stokvis

Horeca

De kabeljauw behoort tot de familie van de kabeljauwachtigen, een grote familie waartoe onder andere de wijting, de schelvis en de koolvis behoren. De meeste kabeljauwachtigen zijn gemakkelijk te herkennen aan de 3 rugvinnen en de 2 buikvinnen.

Kabeljauw, klipvis of stokvis

De normale buik-maat varieert tussen de 80 en 100 centimeter. Vroeger mocht de benaming ‘kabeljauw’ pas gehanteerd worden als de vis een lengte had van 90 centimeter, wat gelijk was aan drie tegels in de vishal. De kleinere kabeljauw wordt ook wel ‘gul’ genoemd.

Het is een van de belangrijkste rondvissen voor de Nederlandse vissersvloot. Kabeljauw is een gequoteerde vis. Dat wil zeggen dat er in Europees verband een TAC (Total Allowable Catch) is vastgesteld en voor elk land afzonderlijk een quotum. Bovendien is er in Nederland sprake van de zogenaamde kabeljauw en wijting regeling.

Deze regeling bepaalt onder andere hoeveel kabeljauw er door bepaalde vissers gevangen mag worden. Kabeljauw is een gemakkelijke vis voor de keuken. Weinig graten en eindeloos te combineren. Ook de meeste bereidingswijzen zijn toe te passen op kabeljauw, zelfs grillen.

Kabeljauw wordt vaak gebruikt voor het maken van klipvis en stokvis. Stokvis is gedroogde kabeljauw, klipvis wordt eerst gezouten en dan gedroogd. Op de kop bevinden zich de lekkerste delen. Vooral de wangen en de keel zijn delicatessen op zich. De alom bekende kibbeling wordt vaak gemaakt van deze wangen en keeltjes, maar ook andere vissoorten en delen van de kabeljauw kunnen als basis voor deze ‘gezonde’ snack dienen.Bekijk hier een aantal heerlijke recepten met kabeljauw:
Kabeljauw met prei en kerrieroom uit de oven
Kabeljauw en zalmpakketjes
Gestoofde kabeljauw Mexicaanse stijl
Gebakken kabeljauw met witlof en mosterd
Gebakken kabeljauw met sinaasappel tomatensaus
Kabeljauw bedekt met knoflook en bieslook

Reageer op dit artikel