artikel

Kalfstong met rosyntjie-mosterdsous

Horeca

De Zuid-Afrikaanse keuken is onder meer verwant aan de Nederlandse. Het recept van het Zuid-Afrikaanse gerecht kalfstong met rosyntjie-mosterdsous (rozijnen-mosterdsaus), tref je ook aan in oude Nederlandse kookboeken.

Kalfstong met rosyntjie-mosterdsous

De tong is dan, zoals vroeger meer gebruikelijk was, meestal gepekeld. Tegenwoordig gebruiken we verse tong. Overigens kan de kalfstong ook worden vervangen door rundertong of lamstong.Om de tong te garen moet deze in ruim water met wat ui, wortel, peper, koriander, laurierblad en zout worden gekookt. Als de tong gaar is, in koud water dompelen om hem af te laten koelen. Daarna wordt het vel eraf gehaald.Plaats de tong voor gebruik enige tijd afgedekt in de koeling. Het snijden gaat makkelijker als hij goed koud is.

Ingrediënten rosyntjie-mosterdsous:•
100 g bruine basterdsuiker•
30 g mosterd•
geraspte schil van 1 citroen en 1 sinaasappel•
250 ml port•
75 g rozijnen•
10 g maïzena vermengd met 50 ml citroensap

Breng de port met suiker, mosterd en de geraspte schil aan de kook. Voeg de rozijnen toe en laat het geheel enige tijd zachtjes koken. Bind de saus met maïzena en laat hem even doorkoken.Snijd plakken van de tong, verwarm deze en schep er dan de warme saus overheen.

Reageer op dit artikel