artikel

Kalkoen gevuld met bosbessen en kumquats

Horeca

Ingrediënten (6 couverts)2,5 kg kalkoense hen100 g boter1 theel kaneelpoeder1 citroen5 soeplepels Cointreau1 blokje gevogeltebouillon1 gehakte ui450 g varkens- en kalfsgehakt230 g kumquatsmuskaat2 eieren1 bosje gehakte peterselie100 g pistachepeper en zout1koffielepel tijm25 cl witte wijn2 takjes gehakte selderij250 g veen- of bosbessen:8 soeplepels honing of esdoornsiroop BereidingSchroei, al plettend met een vork, het gehakt in […]

Kalkoen gevuld met bosbessen en kumquats

Ingrediënten (6 couverts)
2,5 kg kalkoense hen
100 g boter
1 theel kaneelpoeder
1 citroen
5 soeplepels Cointreau
1 blokje gevogeltebouillon
1 gehakte ui
450 g varkens- en kalfsgehakt
230 g kumquats
muskaat
2 eieren
1 bosje gehakte peterselie
100 g pistache
peper en zout
1koffielepel tijm
25 cl witte wijn
2 takjes gehakte selderij
250 g veen- of bosbessen:
8 soeplepels honing of esdoornsiroop

Bereiding
Schroei, al plettend met een vork, het gehakt in een braadpan. Zet opzij. Smelt boter in dezelfde pan en schroei de gehakte ui en selderij. Laat 10 min. sudderen, voeg wijn en gehakt toe. Giet alles in een slakom en voeg gehakte kumquats, pistaches, bosbessen, Cointreau en eieren toe. Meng alles zorgvuldig en voeg kruiden toe. Verwarm de oven op 220°.

Spoel kalkoen onder stromend water en dep goed droog met keukenpapier. Smeer binnen- en buitenkant in met citroensap, kruid met peper en zout. Vul de kalkoen met gehakt, maak dicht met naald en keukengaren. Vul de druippan van de oven met gevogeltebouillon tot op 1 cm, leg er de kalkoen in en laat 20 min. braden. Verminder na die tijd de oventemperatuur tot 175°, en laat nog 25 min. per 500 g gewicht braden.

Overgiet de kalkoen regelmatig, eerst met de honing, dan met de braadjus. Haal kalkoen uit oven en wikkel in aluminiumfolie. Laat 20 min. rusten in de afkoelende oven.Serveer de kalkoen met kastanjes, aardappelkroketjes of knolselderpuree.

Terug voor meer recepten

Ingrediënten (6 couverts)
2,5 kg kalkoense hen
100 g boter
1 theel kaneelpoeder
1 citroen
5 soeplepels Cointreau
1 blokje gevogeltebouillon
1 gehakte ui
450 g varkens- en kalfsgehakt
230 g kumquats
muskaat
2 eieren
1 bosje gehakte peterselie
100 g pistache
peper en zout
1koffielepel tijm
25 cl witte wijn
2 takjes gehakte selderij
250 g veen- of bosbessen:
8 soeplepels honing of esdoornsiroop

Bereiding
Schroei, al plettend met een vork, het gehakt in een braadpan. Zet opzij. Smelt boter in dezelfde pan en schroei de gehakte ui en selderij. Laat 10 min. sudderen, voeg wijn en gehakt toe. Giet alles in een slakom en voeg gehakte kumquats, pistaches, bosbessen, Cointreau en eieren toe. Meng alles zorgvuldig en voeg kruiden toe. Verwarm de oven op 220°.

Spoel kalkoen onder stromend water en dep goed droog met keukenpapier. Smeer binnen- en buitenkant in met citroensap, kruid met peper en zout. Vul de kalkoen met gehakt, maak dicht met naald en keukengaren. Vul de druippan van de oven met gevogeltebouillon tot op 1 cm, leg er de kalkoen in en laat 20 min. braden. Verminder na die tijd de oventemperatuur tot 175°, en laat nog 25 min. per 500 g gewicht braden.

Overgiet de kalkoen regelmatig, eerst met de honing, dan met de braadjus. Haal kalkoen uit oven en wikkel in aluminiumfolie. Laat 20 min. rusten in de afkoelende oven.Serveer de kalkoen met kastanjes, aardappelkroketjes of knolselderpuree.

Terug voor meer recepten

Reageer op dit artikel