artikel

Kalkoen gevuld met kastanje en rijst

Horeca

Ingrediënten1 verse kalkoen van ongeveer 2 kgzout, peper100 gram boter100 gr ontbijtspekhaakkatoen Voor de vulling50 g rijstzout en peper8 gedroogde pruimen zonder pit4 takjes peterselie250 g tamme kastanjes¼ l me½ vleesbouillontablet50 g boter½ theel kipkruiden½ dl koffieroom TipDe kalkoen kan een dag van te voren gemaakt worden op het braden na. Bereiding van de vullingKook […]

Kalkoen gevuld met kastanje en rijst

Ingrediënten
1 verse kalkoen van ongeveer 2 kg
zout, peper
100 gram boter
100 gr ontbijtspek
haakkatoen

Voor de vulling
50 g rijst
zout en peper
8 gedroogde pruimen zonder pit
4 takjes peterselie
250 g tamme kastanjes
¼ l me
½ vleesbouillontablet
50 g boter
½ theel kipkruiden
½ dl koffieroom

Tip
De kalkoen kan een dag van te voren gemaakt worden op het braden na.

Bereiding van de vulling
Kook rijst volgens de verpakking droog. Halveer intussen de pruimen en knip peterselie fijn. Snijd kastanjes met een puntig mesje in en kook ze ongeveer 10 minuten in pan met ruim kokend water. Neem uit het water, pel direct en verwijder vlies. Kook kastanjes in een pan met melk en bouillontablet in 45 minuten gaar en giet boven een andere kan af.

Pureer in roerzeef en wrijf puree door fijne zeef. Voeg al roerend bouillonmelk toe tot een stevige puree ontstaat en klop daar de boter in klontjes door. Meng 5 eetlepels kastanjepuree (de rest wordt niet gebruikt), pruimen, kipkruiden, ei, koffieroom en peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen hiermee.

Bereiding
Verwijder zakjes uit buikholte van de kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep vulling in buikholte en bind kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt boter in steelpan, schenk een beetje boter in braadslede, leg kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van oven. Bedruip regelmatig met braadvet.

Verwijder ontbijtspek en braad kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem kalkoen uit oven, leg op een schaal en snijd aan tafel aan.Garneer met aardappel pureetoefjes en pruimen.

Terug voor meer recepten

Ingrediënten
1 verse kalkoen van ongeveer 2 kg
zout, peper
100 gram boter
100 gr ontbijtspek
haakkatoen

Voor de vulling
50 g rijst
zout en peper
8 gedroogde pruimen zonder pit
4 takjes peterselie
250 g tamme kastanjes
¼ l me
½ vleesbouillontablet
50 g boter
½ theel kipkruiden
½ dl koffieroom

Tip
De kalkoen kan een dag van te voren gemaakt worden op het braden na.

Bereiding van de vulling
Kook rijst volgens de verpakking droog. Halveer intussen de pruimen en knip peterselie fijn. Snijd kastanjes met een puntig mesje in en kook ze ongeveer 10 minuten in pan met ruim kokend water. Neem uit het water, pel direct en verwijder vlies. Kook kastanjes in een pan met melk en bouillontablet in 45 minuten gaar en giet boven een andere kan af.

Pureer in roerzeef en wrijf puree door fijne zeef. Voeg al roerend bouillonmelk toe tot een stevige puree ontstaat en klop daar de boter in klontjes door. Meng 5 eetlepels kastanjepuree (de rest wordt niet gebruikt), pruimen, kipkruiden, ei, koffieroom en peterselie door de rijst en breng op smaak met zout en peper. Vul de kalkoen hiermee.

Bereiding
Verwijder zakjes uit buikholte van de kalkoen en bestrooi de kalkoen van binnen en van buiten met zout en peper. Schep vulling in buikholte en bind kalkoen met haakkatoen op. Verwarm de oven voor op 200° C. Smelt boter in steelpan, schenk een beetje boter in braadslede, leg kalkoen erin en bedek hem met ontbijtspek. Schenk rest van de boter erover en braad de kalkoen ongeveer 90 minuten in het midden van oven. Bedruip regelmatig met braadvet.

Verwijder ontbijtspek en braad kalkoen in nog ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar (hij is gaar als u een poot gemakkelijk heen en weer kunt bewegen). Neem kalkoen uit oven, leg op een schaal en snijd aan tafel aan.Garneer met aardappel pureetoefjes en pruimen.

Terug voor meer recepten

Reageer op dit artikel