artikel

Kalkoen met appelen

Horeca

Ingrediënten1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kgzout, suiker1 ½ kg Bellefleuren of Jonathans1 theel salieblaadjes300-750 gr boter BereidingWas en zout de kalkoen, schil de appelen, snijd in vieren en ontdoe van klokhuizen. Vul de lichaamsholte van kalkoen met appelen en desgewenst de kleingesneden salieblaadjes, bind daarna dicht. Braad de kalkoen in de boter goudbruin en gaar, […]

Kalkoen met appelen

Ingrediënten
1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg
zout, suiker
1 ½ kg Bellefleuren of Jonathans
1 theel salieblaadjes300-750 gr boter

Bereiding
Was en zout de kalkoen, schil de appelen, snijd in vieren en ontdoe van klokhuizen. Vul de lichaamsholte van kalkoen met appelen en desgewenst de kleingesneden salieblaadjes, bind daarna dicht. Braad de kalkoen in de boter goudbruin en gaar, onder regelmatig bedruipen, in een oven (150 C – 175 C). Bedek kalkoen zonodig tijdens de braadtijd met aluminiumfolie of plaats vuurvast kommetje water onder in de oven tegen het uitdrogen.

Braadtijden
2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur; ca. 10 kg: ca 4 1/2 uur. (De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat.)

Schenk bij de jus zoveel water en laat roerend aan de kook komen, dat bijna al het bezinksel oplost. Neem de appelen uit kalkoen en snijd deze laatste voor. Verdeel kalkoen in meerdere stukken, snijd borstvlees in plakken en leg de met suiker op smaak afgemaakte appelen om de kalkoen heen. Serveer met bijv. een perzikkencompôte.

Terug voor meer recepten

Ingrediënten
1 kalkoen (panklaar) van 2-10 kg
zout, suiker
1 ½ kg Bellefleuren of Jonathans
1 theel salieblaadjes300-750 gr boter

Bereiding
Was en zout de kalkoen, schil de appelen, snijd in vieren en ontdoe van klokhuizen. Vul de lichaamsholte van kalkoen met appelen en desgewenst de kleingesneden salieblaadjes, bind daarna dicht. Braad de kalkoen in de boter goudbruin en gaar, onder regelmatig bedruipen, in een oven (150 C – 175 C). Bedek kalkoen zonodig tijdens de braadtijd met aluminiumfolie of plaats vuurvast kommetje water onder in de oven tegen het uitdrogen.

Braadtijden
2-4 kg: ca. 2 1/2 uur; 5-7 kg: ca. 3 3/4 uur; ca. 10 kg: ca 4 1/2 uur. (De kalkoen is gaar als het vlees bij de poten gemakkelijk van het bot loslaat.)

Schenk bij de jus zoveel water en laat roerend aan de kook komen, dat bijna al het bezinksel oplost. Neem de appelen uit kalkoen en snijd deze laatste voor. Verdeel kalkoen in meerdere stukken, snijd borstvlees in plakken en leg de met suiker op smaak afgemaakte appelen om de kalkoen heen. Serveer met bijv. een perzikkencompôte.

Terug voor meer recepten

Reageer op dit artikel