artikel

Kasteleinsbierverkiezing

Horeca

De cafés ’t Arendsnest in Amsterdam en Cambrinus in Horst beschikken over de lekkerste kasteleinsbieren van Nederland. Tijdens de tweede verkiezing van Nederlands beste huisbieren werden de Herengracht 90 uit Amsterdam en de Cambrinus Porter tot de meest smakelijke gekozen.

Kasteleinsbierverkiezing

De doordrinkers
Vlaamsche Reus Blond (6,1 % alc.) is sinds vorig jaar het huisbier van De Vlaamsche Reus in Wageningen en wordt gebrouwen door De Fontein in Stein. Een fris bitter bier dat vanuit de zaal goede reacties kreeg. ‘Een blond karakterbier’, klonk het. Gebrouwen met onder andere druivensap.

De Briljant Tripel is, anders dan het biertype doet vermoeden, geen zwaar bier. Met krap 6,5 % alcohol werd het bij de doordrinkers geschaard. Rob Alphenaar schenkt het sinds 2004 in zijn café Briljant in Haarlem. Afkomstig van brouwerij Klein Duimpje in Hillegom. Het drong door tot de finaleronde, dankzij het fruitig hoppige karakter. ‘Super hopgeur en -smaak. Lekker, hier houd ik van’, noteerde jurylid Marlies Boink, die eraan toevoegt het bier geen allemansvriend te vinden.

Mommeriete uit Coevoerden maakte samen met Tineke Oostra van de herberg Van Een het bier Afscheid. Na acht jaar stoppen zij en zakenpartner Albert Kuipers met hun restaurant, waar koken met bier tot kunst is verheven. Gekozen werd voor een meibockachtig bier van 6,3 % alcohol. De smaak werd aan de vlakke kant bevonden, al werd opgemerkt dat het hierdoor een goed alternatief voor is pils.

Met 5 % alcohol is de Mug Bitter al jaren het vaste huisbier van café De Mug in Middelburg. Gebrouwen bij De Scheldebrouwerij. ‘Een volle neus en een mooie bitterheid in de hoofdsmaak’ kenmerken dit bier.

Het amberkleurige Drie Hoefijzers Klassiek is het in eigen huis gebrouwen bier van café De Beyerd in Breda. ‘Een ideaal terrasbier’, werd opgemerkt over dit bier met 5 % alcohol. Eén van de drie finalisten in deze categorie. ‘Heerlijk lekker bier. Goed doordrinkbaar en een mooie dorstlesser’, noteerde Toon Engelbertink.

Kareltje Witbier (5 %) wordt gebrouwen bij brouwerij Heusden en geschonken in het eigen proeflokaal. Een kruidig biertje met een bittere nasmaak, maar een hoofdsmaak die ‘iets medicinaals’ bevat.

De handen gingen op elkaar voor de Herengracht 90 van ’t Arendsnest in Amsterdam. ‘Een mooie bitter en een smaak die niet wordt overheerst door het zoete.’ ‘Mijn beste bier vandaag’, noteerde Derek Walsh. Wijnkenner Gerhard Horstink noteerde: ‘Licht kruidig en fruitig, krachtige fraaie smaak met lengte’.

Het bier van Caruso in Roosendaal was er twee jaar terug ook bij en kwam nu beter tot zijn recht. Dit blonde bier met 6 % alcohol beschikt over een mooie volle smaak, maar ontbeert geur en echte bitterheid. Een aantal proevers meende vanille te proeven.

Jonge Jan van ’t Kolleke wordt in eigen huis gebrouwen bij Bar le Duc in ’s-Hertogenbosch. Een fris bier, mooi in balans bovendien, dat het volgens een aantal proevers zeker goed doet op het terras. ‘Een heerlijk bouquet, maar nog iets te jong’, klonk het.

Degustatiebieren
Twee jaar geleden winnaar van de kasteleinsbierverkiezing en ook deze keer één van de finalisten. Wiegeleir (8,7 %) van café Zomerlust in Tilburg is een bier dat door zijn forse alcoholgehalte associaties opriep met cognac en jenever. ‘Licht kruidig, specerijen, soepele smaakinzet en geurige afdronk met een zuurtje’, noteerde Gerhard Horstink.Niet het uiterlijk, maar de inhoud deed van zich spreken bij het nog naamloze bier van Take One in Maastricht. Uitbater Peet Seerden is naar eigen zeggen ‘twee handen op één buik’ met zijn Belgische ‘huisbrouwer’ Kerkom, van wie hij ook zijn huisbier Ut Teekje betrekt. ‘Ja, dit is lekker’ merkt Piet de Jongh van De Beyerd op. Onder de mooie schuimkraag huist een bier dat een aangename bitterheid combineert met een bijna perfecte smaakbalans.

Hoewel niet hoog in de alcohol (6 %) werd ’t Bataafje na een kleine voorproeverij toch ingedeeld bij de degustatiebieren. De opvallende kruidigheid was hieraan debet. Er werd cardamon en gember in de smaak herkend. ‘Mooi vol, wat vettig bier. Met waarschijnlijk een hoog alcoholpercentage’, noteerde Arjen te Hoonte.

Bij café De Hazeburg in Ermelo staat de in eigen huis gebrouwen Dubbel (7%) meestal op de kaart. Met een geur die de Burg-bieren kenmerkt, werd het aan de zoete kant gevonden.

Nog één kratje Cambrinus Porter (9 %) had Jan Duijf staan. Hij wilde het graag inzetten. Met als resultaat dat het bier tot de smakelijkste ‘zware jongen’ van de dag werd verkozen. ‘Volle neus en smaak. Harmonieus degustatiebier’, noteerde Dirk Breedveld. Derek Walsh: ‘Na de maaltijd. Bij wat kaas, mmmh’.

De Munster Tripel (8,5 %) werd recent door brouwerij De Lepelaer gebrouwen voor ’t Wapen van Munster in De Rijp. ‘Te zoet’, was de meeste gehoorde opmerking. ‘Zou het goed kunnen doen als digestief bij een dessert.’ Er werd dan ook geadviseerd het bier nog even te laten staan.

Bekijk hier een fotoreportage van de kasteleinsbierverkiezing…

Juryleden Arjen te Hoonte (voorzitter Klein Brouwerij Collectief) en Toon Engelbertink van Café van het Jaar De Engel, keuren ‘blind’ de deelnemende bieren.
Hans Glandorf, voorzitter van de ABT, helpt met het uitserveren.
In het cafégedeelte werd volop meegeproefd.
Dirk Breedveld, kastelein op Texel, proeft aandachtig.
Derek Walsh miste lef bij de deelnemende bieren.
Gastheer Toon Coppens amuseert zich achter de bar.
Tientallen proefformulieren werden ingevuld.
Hans Glandorf, Carel Oomes (Vlaansche Reus – Wageningen) en Willem Voets (Bar Becoloth – Boxtel) tellen de punten.
Misset Horeca redacteur Sander van Werkhoven overhandigt de bloemen aan Peter van der Arend.
Reageer op dit artikel