artikel

Kellogg Cornflakes

Horeca

Een Kellogg-ontbijt is een ontbijt van dunne maïsvlokken of cornflakes dat is ontwikkeld door dokter John Harvey Kellogg (1852-1943) en zijn broer Will Keith Kellogg (1860-1951).John Harvey studeerde medicijnen aan het Bellevue Hospital Medical College in New York City. Evenals zijn broer was hij lid van de Adventistenkerk, die als vegetarische geloofsgemeenschap de ideeën van Graham propageerde.

Kellogg Cornflakes

Deze kerk stichtte in Michigan een sanatorium voor lijders aan kwalen, die direct of indirect met de stofwisseling te maken hadden en trok in 1876 John Harvey Kellogg aan als geneesheer-directeur. Om een patiënt te helpen wiens gebit brak bij het kauwen van een hard soort scheepsbeschuit ontwikkelde hij samen met zijn broer het Kellogg-ontbijt. In 1898 werd dit product voor het eerst machinaal gemaakt.

W.K. Kellogg kocht zijn broer uit en richtte in 1906 de Kellogg Toasted Corn Flakes Company op, die dit product op grote schaal verspreidde. Door goede reclametechnieken en de constante kwaliteitsverbetering van de graanproducten maakt de firma een enorme expansie door. In 1922 werd de naam veranderd in Kelloggs Company omdat het assortiment zich niet langer beperkte tot cornflakes.

John Harvey Kellogg heeft diverse sanatoria opgericht en schreef daarnaast diverse medische verhandelingen.Will Keith richtte zich als ondernemer vooral op economische activiteiten rond de cornflakesindustrie. Daarnaast was hij een bekend filantroop. In 1930 richtte hij de W.K. Kellogg Foundation op die een groot aantal sociale activiteiten financierde. Ook legde hij een vogelreservaat aan en bouwde hij diverse scholen en jongerencentra.

Recept

Ingrediënten
4 grote porties cornflakes à 25 g
4x 1½ eetlepel suiker à 15 g
4x 2 tot 2½ dl koude of hete melk

Bereiding
Vul 4 bordjes met cornflakes, strooi suiker erover en serveer apart koude of hete melk in een kannetje. De melk kan ook vervangen worden door (magere) yoghurt en zelfs door hangop of met karnemelk verdunde kwark.

Reageer op dit artikel