artikel

Kersenseizoen van start

Horeca

Kersen werden al meer dan 4000 jaar geleden in China verbouwd. Ze waren bekend bij de oude Grieken en zijn beschreven door de botaniker Theophrastes in 300 voor Christus. Ook de kers is een steenvrucht, verwant aan de pruim. Het vruchtvlees bevat een steenachtige pit. Kersen zijn kwetsbaarder dan pruimen.

Kersenseizoen van start

Er zijn zoete en zure kersen. Zure kersen, krieken genoemd, zoals de morel worden gebruikt in dranken. Zoete kersenrassen zijn er in veel verschillende kleuren, zoals zwart-purper, helderrood, geel met een rode blos en oranje-geel. Zoete kersen groeien aan grote bomen en komen in het wild voor in bijna heel Europa, West en Centraal Azië. Tegenwoordig zijn het vooral geïmporteerde kersen die in ons land verkrijgbaar zijn. Griekenland is een van de belangrijkste aanvoerlanden. Kersen zijn er vooral in juni en juli. In de wintermaanden zijn ze sporadisch verkrijgbaar, afkomstig uit onder meer Chili. Kersen komen vaak in bakjes in de handel maar worden ook los verkocht, vooral op markten.

Gebruikstips
Kersen

 • Spoel de kersen eerst en verwijder pas nadien de steel
 • Vul een groot glas op voet afwisselend met vanilleijs en ontpitte kersen
 • Versier bovenop kersen met steel eraan
 • Kersen horen thuis in alle gebakjes met fruit: kersencake – kersenstrudel – kersen – plattekaastaart
 • Krieken

 • Kook krieken even op samen met suiker, flambeer ze met kersenlikeur en serveer bij ijscream
 • Krieken warmt men op in een saus bij wit vlees of gevogelte, bijvoorbeeld klaar gemaakt met kriekenbier

 • Bewaren
  Koop alleen glanzende stevige vruchten. Ze mogen niet gekneusd zijn, omdat de bewaring dan slechts heel kort is. Bewaar de vruchten in de koelkast en spreid ze uit op een bord of schaal, omdat bij een te dichte stapeling de vruchten sneller gekneusd zijn en kunnen beschimmelen en rotten. Langere bewaring is uit de boze.

  Schoonmaken
  Was de vruchten in koud water. Niet onder stromend water houden, omdat dan de vruchten kunnen worden beschadigd. Laten lekken in een vergiet en daarna snel gebruiken of verwerken.

  Voedingswaarde per 100 gram:
  Kcal: 65
  Eiwit: 1,1 gram
  Vet: 0,1 gram
  Koolhydraten: 14,7 gram
  Vezels: 1,9 gram
  Vit C: 7 mg
  Calcium 17 mg
  IJzer: 0,3 mg

  Reageer op dit artikel