artikel

Keukenhygiëne krijgt kleur

Horeca

Om te voorkomen dat theedoeken meer dan een dag in gebruik zijn, hebben we voor iedere dag doeken in een andere kleur’. Zo luidt het idee waarmee cafetaria De Smulhoek in Bergschenhoek een nominatie ontving voor de Remia Goed Idee Trofee.

Keukenhygiëne krijgt kleur

‘Op maandag gebruiken we zwarte doeken, op dinsdag groene, woensdag rode en ga zo de hele week maar door’, geeft onderneemster Sascha Tjia aan. ‘Aldus ontstaat op de werkvloer geen verwarring meer. De zaak is dagelijks verzekerd van schoon keukenlinnen.’ Het idee heeft De Smulhoek nu een kleine twee jaar operationeel. ‘En het systeem voldoet prima’, zegt Sascha. ‘Het personeel houdt zich er uitstekend aan. Het idee is dan ook ontstaan binnen het team. Onze medewerkers waren altijd al doordrongen van het feit dat ze geregeld een nieuwe theedoek moesten gebruiken. Maar op den duur liep dat een beetje de spuigaten uit. Voor ieder af te drogen bordje namen ze bij wijze van spreken weer een nieuwe doek. Zo gingen er dagelijks tientallen theedoeken naar de wasserij. Dat vonden we overdreven en het kost bovendien klauwen met geld. Nu is de afspraak dat we maximaal tien doeken per dag gebruiken.’

Voor handdoeken gaat het idee van De Smulhoek minder op. Sascha Tjia: ‘Die gebruiken we nauwelijks, hooguit om iets af te dekken. Maar ook dan heeft iedere dag zijn eigen kleur. Dezelfde als bij de theedoeken. Om de handen af te drogen hebben we in de keuken en het toilet rolautomaten. Dat is wel zo hygiënisch.’

Reageer op dit artikel