artikel

Kies bij brand meteen het juiste blusmiddel

Horeca

Voor een brand zijn drie essentiële zaken nodig, te weten: een brandbare stof, zuurstof en een temperatuur die hoog genoeg is om ontbranding te laten plaatsvinden. Als één van deze drie ontbreekt, kan er van brand geen sprake zijn.

Kies bij brand meteen het juiste blusmiddel

Sommige brandjes kun je eenvoudig blussen door van deze wetenschap gebruik te maken. Als bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat, doe je het deksel op de pan. Het vuur zal onmiddellijk doven omdat de zuurstoftoevoer is afgesloten.

Soms is er echter meer nodig om een brand te blussen. In een horecabedrijf behoren voldoende blusmiddelen aanwezig te zijn die geschikt zijn om alle mogelijke branden te blussen.

Brandbare stoffen kun je onderverdelen in:
– vaste stoffen, bijvoorbeeld hout;
– vloeistoffen, bijvoorbeeld spiritus;
– gassen, bijvoorbeeld aardgas.

Om een beginnende brand snel te kunnen bestrijden, moet je een keus maken voor het meest geschikte blusmiddel. Welk blusmiddel voor welke brandbare stof geschikt is, staat te lezen op het etiket van het middel.

Eigenlijk zou elke medewerker van een horecabedrijf ervan op de hoogte moeten zijn welke blusmiddelen er in huis zijn en waarvoor ze dienen. Want als de nood aan de man komt, heb je echt geen tijd om rustig etiketten te gaan staan lezen.

Sommige brandjes kun je eenvoudig blussen door van deze wetenschap gebruik te maken. Als bijvoorbeeld de vlam in de pan slaat, doe je het deksel op de pan. Het vuur zal onmiddellijk doven omdat de zuurstoftoevoer is afgesloten.

Soms is er echter meer nodig om een brand te blussen. In een horecabedrijf behoren voldoende blusmiddelen aanwezig te zijn die geschikt zijn om alle mogelijke branden te blussen.

Brandbare stoffen kun je onderverdelen in:
– vaste stoffen, bijvoorbeeld hout;
– vloeistoffen, bijvoorbeeld spiritus;
– gassen, bijvoorbeeld aardgas.

Om een beginnende brand snel te kunnen bestrijden, moet je een keus maken voor het meest geschikte blusmiddel. Welk blusmiddel voor welke brandbare stof geschikt is, staat te lezen op het etiket van het middel.

Eigenlijk zou elke medewerker van een horecabedrijf ervan op de hoogte moeten zijn welke blusmiddelen er in huis zijn en waarvoor ze dienen. Want als de nood aan de man komt, heb je echt geen tijd om rustig etiketten te gaan staan lezen.

Reageer op dit artikel