artikel

Kir Royal

Horeca

Kir is een mengsel van crème de cassis en witte wijn. Dit drankje is genoemd naar de Franse kanunnik Felix Kir (1876-1968). Hij werd geboren in 1876 te Alise-Sainte-Reine in de buurt van Dijon. Wegens zijn journalistieke talent en zijn meeslepende retoriek haalde de bisschop van Dijon hem weg van het platteland. In Dijon moest hij de erediensten leiden in de Notre Dame. Tijdens WO II kwamen de ware talenten van Kir pas echt aan het licht.

Kir Royal

Kir bleek een leidersfiguur te zijn met een enorme moed. Meer dan 5000 Fransen hielp hij uit het concentratiekamp ontsnappen. Hij werd niettemin opgepakt en ter dood veroordeeld, maar maakte op de rechters zo’n sterke indruk dat zij hem gratie verleenden. Hij maakte er een sport van om de bezetter voor aap te houden.Tijdens de bevrijding in 1945 werd Kir meteen tot burgemeester van Dijon en afgevaardigde in Parijs gekozen. Hij was toen al 69 jaar oud. Nog ruim 20 jaar lang zou hij op die stoel blijven zitten.

Met hetzelfde vuur als waarmee hij tijdens de oorlog in het verzet had gevochten, wierp hij zich in de naoorlogse jaren op als vredesapostel. Om oorlog te voorkomen moesten de volkeren elkaar leren kennen volgens Kir. Vooral Rusland lag hem na aan het hart. Toen hij op het hoogtepunt van de Koude Oorlog voor een jumelage van Dijon met Stalingrad ijverde, zagen zijn partijvrienden het niet meer zitten. Zijn plan om Chroesjtjov feestelijk op het stadhuis te ontvangen werd eveneens getorpedeerd. De ontmoeting van de twee mannen moest 30 km verderop richting Parijs plaatsvinden.

Bij de nieuwe verkiezingen in het midden van de jaren ’60 koos hij resoluut voor Mitterrand, tegen Pompidou, waardoor hij later automatisch de steun van de communisten kreeg. Toen was het welletjes met de stokoude, excentrieke man. Hij verloor zijn mandaat in het parlement, werd als burgemeester weggestemd en door een gaullist opgevolgd. Maar hij was toen ook al 90 jaar oud. Hij stierf in 1968 te Dijon en ligt in zijn geboortedorp begraven.Het mengsel van witte Bourgondische wijn of, voor een ‘kir royal’, champagne met een scheutje crème de cassis, was tijdens zijn bewind op het stadhuis de standaarddrank.

Recept

Ingrediënten
crème de cassis
champagne of champenoise
kleine aardbei

Bereiding
Scenk 10 cc. crème de cassis in champagnefluitglas en vul bij met ijskoude champagne of champenoise. Garneer de cocktail met kleine aardbei op rand van het glas.

Reageer op dit artikel