artikel

Klant pakt, schept, beleg en mengt zelf bij Make Your Own

Horeca

Bij Make Your Own in Den Haag kunnen klanten zelf broodjes smeren en beleggen vruchtensap maken en salades scheppen. ‘Hier bepaalt de klant zelf hoe duur of goedkoop zijn maaltijd wordt en hoe gezond of ongezond.

Klant pakt, schept, beleg en mengt zelf bij Make Your Own

Jan Maarten en Sandra Rovers kwamen tijdens een verblijf in Australië op het idee voor Make Your Own. Drie jaar geleden verlieten ze huis en haard om met het Groot Russisch Staatscircus mee te reizen als cateraars. Zo spaarden ze voor een trip naar Australië en Nieuw-Zeeland. Vier maanden Nieuw-Zeeland volgden, waarna ze in de Australische hoofdstad Sydney terechtkwamen om daar voor langere tijd in een groot restaurant te werken.

‘Het viel ons op dat in Sydney de cultuur van buitenshuis eten veel verder ontwikkeld is dan in Nederland. Australiërs ontbijten bijvoorbeeld vaker buiten de deur,’ vertelt Jan Maarten. ‘We zagen allerlei formules van koffiezaken en foodshops waar klanten gedeeltelijk zelf maaltijden konden samenstelling. Hierop hebben we Make Your Own gebaseerd.’

De twee begonnen al in Australiëm met het schrijven van een businessplan, het leggen van contacten en keerden daarna terug naar Nederland. Vanaf het begin wisten ze duidelijk wat ze wilden: een zaak met eten en drinken die overdag open is en waar de bezoeker kan kiezen uit veel verschillende, verse producten. Het resultaat is MYO, dat twee maanden geleden zijn deuren opende.

‘Wat wij belangrijk vinden is dat de klant zelf bepaalt hoe duur of goedkoop zijn maaltijd wordt en hoe gezond of ongezond. Hier kun je iedere dag terecht om vernatwoord te eten, maar als je wilt kun je je ook te buiten gaan aan broodjes met salades en mayonaise,’aldus Jan Maarten.

Ontspannen
Bij MYO, gevestidgd in een witgeschilderd pand aan het Haagsche Plein, staan vijf bars waar klanten zelf een maaltijd kunnen kiezen en opscheppen. Zo kan de klant een broodje pakken, dat besmeren met een van de vier verschillende soorten boter en vervolgens beleggen met kaas, vleeswaren, salades, pesto of tapenade. Daarnaast is een bar met ontbijtproducten. Ertegenover staan wisselende soorten voorgemaakte salades, een soupbar en een juicebar. De klant betaalt per broodjes of verpakking. Er staan kartonnen bakjes in verschillende maten en flesjes of bekers voor de dranken.

Aan de juicebar kunnen bezoekers zelf een fruitsapje samenstelling. Als basis dient een beker jus d’orange of appelsap, waar fruitcues doorheen gemengd worden. We wilden niet de traditionele kannen met sap die je vaak bij zelfbediening ziet. De fruitcubes doe je in je beker, ze mengen snel met het sap en op die manier kan iedereen allerlei soorten sappen maken, vertelt Sandra. Wie liever mineraalwater drink, heeft ook een enorme keus; in een koeling naast de bars staan waters uit de hele wereld.

Bang voor problemen met de hygiëne, door bijvoorbeeld een verkouden klant die boven de salades hang, hoeven bezoekers van MYO volgens de eigenaars niet te zijn. ‘We hebben hier een een betere bescherming dan in een gemiddeld zelfbedieningsrestaurant.’ Er hangen meer en lager geplaatste hoestschotten bij de bars. Overal liggen tangen en bestek bij en er is altijd iemand van het personeel die toezicht houdt op de bars en deze schoonhoudt.’

Reageer op dit artikel