artikel

Klimaatbestendige zomers

Horeca

De zon is je koopman.’ Ik tekende het op uit de mond van Paul Zonneveld. Paul is voorzitter van de vereniging van strandpaviljoenhouders. Hoe meer zon, hoe beter het aan het strand is. Hij kan lyrisch worden bij de eerste zonnestralen. Een miezerig openingsweekend ‘slaat een deuk in je vertrouwen’.

Klimaatbestendige zomers

Het kan ook anders. In dezelfde week sprak ik met Raymond Ongena van restaurant d’Olifant in Heerhugowaard. Hij hoopt juist op een natte zomer met veel ‘plensbuien’. Anders liggen zijn gasten voor ‘pampeloerus’ rondom de barbecue in de achtertuin. Een slechte zomer betekent een goed jaar.

Tja, het weer.

Ik sprak ook iemand die me wist te vertellen dat het genuanceerder ligt. Aan het strand is een bandbreedte in temperatuur. Is het te koud, dan blijven de gasten weg. Vallen de meeuwen van de hitte uit de lucht, dan valt ook weinig eer te behalen.

Ik moet denken aan de categorie horecaondernemers die de strijd aanbinden met het klimaat. Koos Hendriks bouwde een skihal: Snowworld. Hij haalt er een slordige €30 miljoen mee uit de markt. Maar ja, ook hij klaagt over het buitenweer. Te veel sneeuw in december deed zijn omzet geen goed. Het was zijn zakelijk dieptepunt in 2009.

De bungalowparken bouwen weer hun indoor hete zomerzwemparadijzen. Klimaatbestendige zomers in ons kikkerland. In Dubai, zo weet ik, zijn er zelfs een skihal en een strand met ingebouwde airco. De olie-Arabieren blazen lucht door het zand om het af te koelen, anders verbrand je je voetzolen. Jij zou in een soort van eeuwigdurende Ratelbandsessie over hete kolen op het strand heen en weer rennen.

Hennie van der Most kocht ooit kerncentrale Kalkar. 9 miljard gulden was er ingestopt en nooit één kilowattuur leverde het op. Ik liep met hem door de immense hal waar de kernstaven in een tientallen meterdiep bassin werden afgezonken. Henny had een visie. De kraan aan het plafond kreeg hoogtezonlampen en zou gedurende de dag van oost naar west glijden. Het bassin werd een diepzeeduikoefenplek. Op de vloer zou zand komen. En de afsluiters voor de leidingen werden in hoogte verstelbare barkrukken. Onbekommerd zou je er kunnen zonnen. Het ding was immers gebouwd om een neerstortende Boeing te weerstaan. Maar ja, dat is dan een investering geweest van 9 miljard gulden. Verdien dat maar eens volgens de normale weg terug.

Een ding is echter volkomen weersonafhankelijk: een goed feest. FC Twente werd afgelopen weekeinde kampioen en de regen stroomde over de binnenstad van Enschede. Het bier stroomde echter net zo hard, en dat is een opsteker voor de horeca. Je hoeft er geen skihal, kerncentrale of tropisch zwembad voor te bouwen. Ze hebben er echter wel meer dan veertig jaar op moeten wachten. Makkelijk verdienen is het in de horeca nooit.

Peter Garstenveld

Meer columns:

Reageer op dit artikel