artikel

Koersverandering in Enschede

Horeca

Respect alom voor de openheid waarmee Rick Schasfoort van Miracle Planet zijn bezoekers tegenmoet trad. ‘We hebben gemerkt dat onze formule niet helemaal brengt wat we ervan verwacht hadden, dus gaan we een en ander bijstellen’, aldus Schasfoort. Miracle Planet was op 26 maart gastheer voor de Catering Magazine Meeting, die ruim 40 belangstellenden naar Enschede trok.

Koersverandering in Enschede

Enschede heeft de afgelopen maanden meer belangstelling gekregen als ‘de stad van de vuurwerkramp’ dan als ‘de stad van Miracle Planet’. En dat terwijl Miracle Planet op zich toch een initiatief is waar heel Nederland met verbazing en ontzag kennis van zou kunnen nemen. Een enorm complex, waar ritjes over de maan, dwaaltochten door mijnschachten, oorlog voeren in een verwoeste stad en duiken in een lauwwarme oceaan slechts enkele van de vele mogelijkheden zijn.
De lezers van Catering Magazine waren op maandag 26 maart uitgenodigd om het bijzondere concept van Miracle Planet met eigen ogen te komen aanschouwen. Ruim 40 lezers namen die uitnodiging aan en vertrokken naar Enschede. Daar werden ze allereerst onthaald op een wervelende videofilm, die alle mogelijkheden van het complex in vogelvlucht liet zien.
Vervolgens werd ruimschoots de tijd genomen voor een rondleiding en een kijkje achter de schermen en tenslotte ging een groot deel van de bezoekers zich te buiten aan een partijtje ‘levend tafelvoetbal’, waarbij de deelnemers hangend in tuigjes, als ware het poppetjes op de voetbaltafel, over een uit de hand gelopen tafelvoetbalveld schoven.

Namaakoceaan
Miracle Planet opende zijn deuren op 3 november van het vorig jaar. Pal naast het voetbalstadion van FC Twente verrees een omvangrijke boulevard met daarop drie hoofdgebouwen. Een van die gebouwen herbergt een megabioscoop, waar in tien zalen 2730 bezoekers tegelijk terecht kunnen. In hetzelfde gebouw zijn ook nog eens vijf verschillende restaurant- en caféformules te vinden.
Even verderop staat het tweede gebouw van Miracle Planet, Star World. In dit gebouw huist een evenementenhal voor zo’n 10.000 bezoekers, een hypermoderne megadiscotheek én het uit vijf verschillende voetbalcafés bestaande Soccer World. Het levend tafelvoetbal in de Engelse Arsenal bar maakt deel uit van Soccer World. Maar ook een Braziliaans beachcafé, een Duitse Stube, een Nederlands en een Italiaans café. Tegen het gebouw aan staat een cilinder met maar liefst 1,3 miljoen liter water. Bluswater in geval van brand, maar zolang er geen vuur is, doet het water dienst als namaakoceaan voor beginnende duikers, die er hun PADI-duikbrevet kunnen halen.

Maanlandschap
Het derde gebouw, Speed World, herbergt onder meer een kartbaan in het tot in detail uitgevoerde decor van Monte Carlo. Daarnaast een maanlandschap waar, op merkwaardige maanwagentjes die aan James Bond doen denken, in de schemering kan worden rondgecrosst. Er is een ‘verwoeste stad’, waar groepen elkaar met lasergames te lijf kunnen gaan en als klap op de vuurpijl beschikt Miracle Planet over een aardedonker mijnlandschap, waar bezoekers groepsgewijs een parcours van maar liefst twee kilometer afleggen langs afgronden, door tunnels, moerassen en allerlei andere hindernissen.‘
Miracle Planet is een fantastisch initiatief. Jammer alleen dat concept en doelgroep niet goed op elkaar zijn afgestemd’, zo concludeerde een van de deelnemers aan de CM Meeting tijdens de borrel achteraf in het Arsenal café. Even daarvoor had Rick Schasfoort namens Miracle Planet erkend dat een aantal van de attracties inderdaad niet scoorden zoals verwacht was en dat er dus een aantal aanpassingen op stapel staan.

Sluitingstijd
De discotheek, The Miracle, is voorlopig gesloten’, zo vertelde Schasfoort in alle eerlijkheid. ‘Een schitterende discotheek, niets dan lof ook van onze gasten, maar er kwamen simpelweg te weinig mensen. Ten eerste omdat we gebonden zijn aan een sluitingstijd van twee uur, hetgeen voor de meeste mensen veel te vroeg is, en ten tweede omdat we ver buiten het uitgaanscentrum van Enschede liggen. Veel bezoekers hebben geen zin om speciaal hierheen te rijden en om twee uur alweer naar huis te moeten. We zijn ons nu dus aan het beraden op een iets andere invulling. Plus dat we natuurlijk met de gemeente in de slag zijn om die sluitingstijd te verruimen.’
Ook de Moon Desert, het maanlandschap met de James Bond-wagentjes, gaat uit Miracle Planet verdwijnen. ‘We zijn een heel belangrijke doelgroep vergeten’, erkende Rick Schasfoort tijdens de rondleiding. ‘De kinderen. Voor kinderen beneden de 14 jaar is hier niets te beleven. En dat is juist zo’n belangrijke doelgroep. Kinderen maken de dienst uit, kinderen bepalen waar ouders naar toe gaan. Vandaar dat we Moon Desert nu ‘opofferen’ en op die plaats een grote attractie speciaal voor kinderen gaan bouwen. Wat dat precies is, kan ik nog niet verklappen, maar het wordt iets heel bijzonders. Waarmee we dus een grote additionele doelgroep denken aan te boren.’
De deelnemers aan de CM Meeting prezen Miracle Planet vanwege de openheid waarmee over de onvolkomenheden en fouten werd gesproken. ‘Daar kunnen veel cateringmanagers nog een voorbeeld aan nemen’, sprak een van hen. ‘Van andermans fouten leer je zelf ook weer. Heel dapper dat deze mensen hier zo mee naar buiten treden.’

Snelle ommezwaai
Enkele bezoekers spraken ook hun oprechte verbazing uit over de snelle ommezwaai van Miracle Planet. Immers, de pretfabriek is nog geen half jaar open. Wel erg snel dus om te concluderen dat het niet werkt en dat de boel omgegooid moet worden. ‘Soms zie je dat soort dingen heel snel’, reageerde Rick Schasfoort namens Miracle Planet. ‘En dan kun je beter maar meteen ingrijpen dan dat je het nog een half jaar aankijkt en dan pas concludeert dat het anders moet.’
Miracle Planet is niet echt een cateringbedrijf, maar horeca is het ook niet helemaal. ‘Een aantal van onze restaurants en cafés is op de meeste dagen van de week voor het gewone publiek open, maar we draaien natuurlijk ook voor een heel groot gedeelte op grote groepen, met name uit het bedrijfsleven. In totaal kunnen we zo’n 15.000 gasten kwijt. Een partij van enkele duizenden gasten is geen enkel probleem. De meeste bijeenkomsten kunnen onze eigen koks wel aan, maar als het om echt grote partijen gaat, schakelen we een cateraar in.’
Uiteindelijk is het de bedoeling dat Miracle Planet zo’n 60 tot 70 procent van zijn omzet uit de zakenwereld haalt. ‘Uit bedrijfsfeesten, teambuildingbijeenkomsten, maar ook gewoon vergaderingen, seminars een dergelijke.’
Over de vraag of de mega-investering van 130 miljoen gulden ooit helemaal kan worden goedgemaakt, liepen de meningen tijdens deze Catering Magazine Meeting behoorlijk uiteen. Dat het een bloedmooi, maar zeer gewaagd experiment is, stond echter voor alle bezoekers op deze maandagmiddag in Enschede als een paal boven water.

Reageer op dit artikel