artikel

Kok eist genoegdoening

Horeca

Chef-kok Leo Keegstra van restaurant De Herderin in Hasselt probeert na negen jaar alsnog genoegdoening te krijgen voor het bedrijfsongeval dat hem destijds overkwam. De leveranciers van de gebrekkige apparatuur erkennen geen aansprakelijkheid. De chef-kok heeft geen poot om op te staan, want de zaak is na vijf jaar al verjaard.

Kok eist genoegdoening

In 1992 kreeg De Herderin een nieuwe koelwerkbank. De apparatuur werd geïnstalleerd door Horequip uit Giethoorn, die hem geleverd kreeg van Ifö Kampri te Kampen. Na de installatie bleek dat de apparatuur niet geaard was en kortsluiting veroorzaakte. ‘Toen ik op een gegeven moment de koeling vastpakte, bleef ik eraan vastplakken’, aldus Keegstra. ‘Jarenlang heb ik er blessures aan mijn schouder aan overgehouden.’
Onmiddellijk plaatste Ifö Kampri een nieuwe koelwerkbank. Horequip bood de chef-kok excuses aan. Mario Peters van Horecequip zegt nu hierover: ‘De zaak was afgedaan. Negen jaar lang hoorden we niks van hem, nu rakelt Keegstra de zaak weer op. Ik wil hem best helpen, maar de kwestie is oud nieuws. Daar kun je geen wonderen meer van verwachten.’
De aansprakelijkheid legt Peters bij Ifö Kampri, die op zijn beurt alle aansprakelijkheid van de hand wijst. Directeur Wim Kamphuis: ‘We hadden hem best terwille willen zijn. Via de verzekering had ik dan de zaak doorgespeeld naar de fabrikant Alpeninox in Italië. Keegstra heeft me wel een paar keer gebeld, maar nooit een officiële aanklacht ingediend.’

Ziekenfonds
Waarom startte de chef-kok niet meteen een juridische procedure? ‘De eerste jaren ben ik met de klachten blijven doorlopen. Dat is een fout van mezelf. Ik heb veel fysiotherapie gehad en uiteindelijk ben ik dit voorjaar twee keer geopereerd aan m’n schouder. Het resultaat is een verminderde schouderfunctie van 15 procent.’
De kok blijkt onlangs getipt te zijn door zijn ziekenfonds Het Groene Land, dat gemaakte medische kosten dacht terug te kunnen halen. Ook zou Keegstra recht op schadevergoeding hebben. Maar volgens zijn letselschade-advocaat is de zaak na vijf jaar echter al verjaard.Keegstra: ‘Peters van Horequip heeft indertijd wel excuses aangeboden. Maar dat vind ik niet genoeg. Daar moet iets anders tegenover staan. M’n huidige baas Bas Brink heeft de zaak drie maanden gedeeltelijk moeten sluiten en ambulante koks in moeten schakelen. Hij is dus ook voor kosten geplaatst, indirect als gevolg van mijn ongeval van negen jaar geleden.’Keegstra wordt nog steeds kwaad als hij erover praat. ‘Het ergste is de manier waarop ze met me omgegaan zijn. Wat ik heb meegemaakt, kan ook andere mensen gebeuren. En ik vind dat de veiligheid in de horeca maar eens aandacht moet krijgen.’
Bas Brink van De Herderin zegt met de situatie niks te maken te hebben. ‘Het ongeluk is gebeurd in de periode dat ik nog geen eigenaar van het restaurant was. Met Horequip heb ik een goede verstandhouding en dat wil ik zo houden.’

Reageer op dit artikel