artikel

Kraamzorghotel vertedert

Horeca

Een slecht renderende vleugel? Maak er een kraamzorg- of geboortehotel van. U bent verzekerd van een vaste afname van kamers voor jaren en u geeft uw hotel een blije toegevoegde waarde. Zakengasten raken erg vertederd door al die borelingen, tenminste, zolang ze niet door het geblèr uit hun slaap worden gehouden. Hotel X-tra ging op kraambezoek bij het Rotterdam Airport Hotel en werd onthaald op beschuit met muisjes.

Kraamzorghotel vertedert

Het was toeval, maar wel toepasselijk. De onderhandelingen over een nieuw contract voor de verhuur van kamers van het Best Western Rotterdam Airport Hotel aan het Kraamzorghotel duurden precies negen maanden. Het was een zware bevalling, maar zowel de directie van het Airport Hotel Rotterdam als die van de Stichting Thuiszorg Rotterdam (dat de kamers afneemt) zijn blij met het resultaat.

Kraamzorgkamers
Het contract is verlengd met vijf jaar en alle 16 kamers hebben een opknapbeurt gekregen.General manager Harold Warmelink van het Rotterdam Airport Hotel koos voor een zakelijke opstelling in de onderhandelingen, maar voelde zich tegelijkertijd moreel verplicht om de samenwerking met de stichting, die in een vleugel van het hotel al sinds 1992 een kraamzorghotel exploiteert, te continueren. Warmelink: ‘De vraag was: kunnen de kamers meer opbrengen als ze weer aan het hotel worden toegevoegd?’
De morele verplichting heeft ertoe geleid dat het hotel met het oog op noodzakelijke uitbreiding niet de kraamzorgkamers terugneemt, maar besloten heeft tot nieuwbouw van 30 hotelkamers voor eigen gebruik.
Destijds, in 1992, waren ze bij het Rotterdam Airport Hotel (onderdeel van de AHM Hotelgroep) maar wat blij met de vraag van de stichting naar hotelbedden om kraamvrouwen op te vangen. Het hotel, net als alle andere in de Randstad, kampte met dramatisch lage bezettingen als gevolg van de Golfcrisis. De vaste afname van toen 18 van de 98 kamers, 365 dagen per jaar voor een periode van vijf jaar, was een godsgeschenk voor het hotel. Temeer daar het pas geopend ook nog te maken had met de onzekerheid over de toekomst van de luchthaven Zestienhoven (Rotterdam Airport). Dat had toentertijd nog geen officiële status.

Hotel Beiroet
Het hotel had trouwens toch al niet zo’n florissante voorgeschiedenis. Het pand dateert uit 1965 en werd aanvankelijk geëxploiteerd onder de naam Skyway Motel. Dat ging ter ziele. Het pand stond vervolgens tien jaar leeg, werd gebruikt voor de opvang van drugsverslaafden en asielzoekers en werd gekraakt. Uiteindelijk was er niet meer van over dan een uitgebrand karkas, wat het de bijnaam Hotel Beiroet opleverde. In ’92 ging de AHM Hotelgroep (Amersfoortse Hotel Maatschappij) er serieus hotellerie in bedrijven en tot nu toe met succes.De opening van een kraamzorghotel in datzelfde jaar in een vleugel van het hotel was uniek. Hotelverblijf voor kraamvrouwen (een moderne versie van de oude kraamkliniek) en zélfs de mogelijkheid om in een hotel te bevallen, was nog niet in de wereld vertoond, vertelt Orja Schuur, manager van het Kraamzorghotel, terwijl ze in haar kantoortje beschuit met muisjes serveert.Vijf tot tien jaar geleden sloten de laatste kraamklinieken. Inzichten waren veranderd (kraamvrouwen zijn eerder mobiel) en veel van de panden waren in slechte bouwkundige staat. Hoewel er wel behoefte aan was, kwamen er geen alternatieven voor vrouwen die om wat voor reden thuis niet het kraambed konden houden. Langer verblijf in het ziekenhuis was een oplossing, maar kan alleen op medische indicatie.
Een werkgroep van het Ziekenfonds, een ziektekostenverzekeraar, de Stichting Thuiszorg Rotterdam en verloskundigen kwam tot de conclusie dat kraamzorg in een hotel de beste optie was; het meest vergelijkbaar met de thuissituatie. Er werden verschillende hotels benaderd. Het Rotterdam Airport Hotel kwam als locatie als beste uit de bus vanwege de makkelijke bereikbaarheid en de beschikbaarheid van een vleugel.

Verloskamer
Het kraamzorghotel biedt vrouwen die bevallen zijn (in het ziekenhuis) in principe een verblijf van acht tot tien dagen aan. Een van de hotelkamers is ingericht als verloskamer, bevallen in het hotel kan dus ook. 15 tot 20 procent van de vrouwen kiest daarvoor en neemt in dat geval de eigen verloskundige mee. Volgens Schuur gaat het in deze gevallen om vrouwen uit Rotterdam en omgeving. De kraamvrouwen verblijven in normale hotelkamers voorzien van commode en wieg. ‘Een verplaatste thuissituatie’, noemt manager Schuur het. De moeder kan 24 uur per dag een beroep doen op een kraamverzorgster. Er is een basisteam van 12 gediplomeerde kraamverzorgsters die in ploegendiensten werken. Eén verzorgende werkt op vijf moeders met kind. De kosten voor verblijf in het hotel komen per dag overeen met kraamzorg thuis op basis van acht uur hulp per dag, exclusief kosten voor maaltijden en ‘materiaal’.
Echtgenoten kunnen in de kamers bij vrouw en kind overnachten en ook de kraamvisite is er welkom.
Ontbijt, lunch en diner, gebruiken de ‘kraamgasten’ uit de hotelkeuken. De kraamverzorgsters serveren de maaltijden (ontbijt 9 gulden, lunch 12,50 gulden en diners, hoofdgerecht 17,50 gulden). ‘Geen à la cartemaaltijden’, meldt general manager Warmelink. De keuken is ingesteld op moeders die borstvoeding geven. ‘En dat betekent geen gerechten waar baby’s, via de moedermelk, van aan de diarree geraken.’ De schoonmaak van de kamers is de verantwoordelijkheid van het Rotterdam Airport Hotel, de kraamverzorgsters maken de bedden op.

Doffe middenklassers
Het is een gemêleerd gezelschap dat het gratis parkeerterrein van het Rotterdam Airport Hotel opdraait, glimmende Mercedessen met naar dure aftershave ruikende zakenlieden en doffe middenklassers met plamuurplekken van gezinnen die gewapend met Disney-ballonnen op visite gaan bij tante Corrie die met een kleine in het Kraamzorghotel ‘ligt’.
Kan dat wel, zo’n poepluierimago voor het Rotterdam Airport Hotel? General manager Warmelink haalt zijn neus er niet voor op. Sterker nog: de kraamzorgvleugel heeft een vertederende uitwerking op die lieden uit het harde zakenleven die bestaan bij de gratie van laptop en organizer. Zie toch wat voor moois er zich daar afspeelt een aantal kamers verder, daar zet je je mobiel even voor uit.
Niet dat de hotelgast in de lobby wordt omgeven door kraamvrouwen in peignoir en op sloffen met kind op schoot. In het begin gebeurde dat wel eens, waarop de hoteldirectie maatregelen trof. De moeders zijn welkom in de hotellobby en het restaurant, maar dan wel aangekleed graag. Baby mag mee, als het niet anders kan, maar kan ook even toevertrouwd worden aan de kraamverzorgster. Overigens kunnen kraamvrouwen, hun mannen en visite gebruikmaken van de roomservice van het hotel.
Kan het gebeuren dat een zakelijke gast een kamer krijgt tussen de kraamvrouwen? Ja, dat kan als het hotel is volgeboekt en het Kraamzorghotel nog lege kamers heeft. Commode en wieg worden even verhuisd en de hotelkamer ziet er weer gewoon uit. Van krijsende baby’s zal de hotelgast geen last hebben, verzekeren Schuur en Warmelink. De isolatie van de kamers is perfect, hooguit kun je wat geblèr of een perswee opvangen als je op de gang loopt, maar dat laatste zal niet vaak voorkomen omdat verloskamer achterin de gang is gesitueerd.

Van der Valk
In kamer 27 van het Kraamzorghotel maken Dick en Karin Keldermans uit Vlaardingen zich gereed om na een verblijf in het hotel met hun dochtertje Moo naar huis te gaan. ‘Een aanrader’, noemt Karin het Kraamzorghotel. Volledig relaxed en uitgerust kan ze nu naar huis. Dick: ‘Het kost een paar centen, maar het is hier allemaal perfect geregeld. En het eten is prima.’
De bezetting van het hotel is goed, zegt Schuur. In mei waren er 56 moeders met hun spruit en deze maand (juni) passeert dat aantal de 60. Ze komen uit het hele land. Het aantal kraamzorghotels in ons land zal binnen nu en een aantal jaar toenemen, omdat er een groot gebrek is aan kraamverzorgsters, legt manager Schuur uit. Het is efficiënter ze in een kraamzorghotel, waar verschillende moeders met hun baby’s verblijven, hun werk te laten doen, dan ze van het ene bevallingsadres naar het andere te laten racen.
Schuur was recentelijk nauw betrokken bij het opzetten van het Geboortehotel in Purmerend, dat bestaat uit vier kamers in het Van der Valk Hotel Purmerend. Het uitgangspunt is er anders dan in Rotterdam. Probleem in Purmerend en omgeving is het gebrek aan verloskundigen. Vrouwen komen meestal naar het Van der Valk-hotel om te bevallen. Een bijzondere locatie, die eigenlijk wel móet inspireren tot een toepasselijke naam, zeker als het een jongetje is: we noemen hem Gerrit!

Reageer op dit artikel