artikel

Kruiden, peper en pruimedanten

Horeca

Nergens ter wereld kun je zo veel Zinfandels proeven als op het jaarlijkse festival dat in Californië aan deze wijn wordt gewijd. Dit jaar werden daar meer dan zeshonderd verschillende soorten geschonken. De vermoedelijk uit Kroatië afkomstige druivensoort zinfandel is in Californië ook blauwe variëteit nummer één. Valt het karakter van rode Zinfandel (er bestaat ook een halfzoete rosé) in een paar woorden te vatten?

Kruiden, peper en pruimedanten

Mark Gendron van de Jankris Winery vindt van wel: kruiden, peper en pruimedanten. Plus een stevige dosis alcohol. De percentages liggen bijna altijd boven de 14 procent en bereiken soms zelfs 16 of meer. Deze eigenschappen maken rode Zinfandel tot een voortreffelijke begeleider van gegrilde, al dan niet pittig gekruide vleesgerechten.

Bovendien past de wijn doorgaans uitstekend bij spareribs en Mexicaanse vleesschotels. Waarbij het goed is om te weten dat kruiden, peper en pruimedanten niet de enige kenmerken zijn. Want afhankelijk van bodem, terrein en klimaat kun je in Zinfandels eveneens nuances aantreffen van zwarte kersen, frambozen, veenbessen, drop en soms zelfs oregano – plus toast en andere houttonen. Zinfandel vertoont haast net zo’n variatie als Californië zelf.

Importeurs via Wine Institute of California, tel. (0172) 47 15 71, fax (0172) 47 55 45.

Mark Gendron van de Jankris Winery vindt van wel: kruiden, peper en pruimedanten. Plus een stevige dosis alcohol. De percentages liggen bijna altijd boven de 14 procent en bereiken soms zelfs 16 of meer. Deze eigenschappen maken rode Zinfandel tot een voortreffelijke begeleider van gegrilde, al dan niet pittig gekruide vleesgerechten.

Bovendien past de wijn doorgaans uitstekend bij spareribs en Mexicaanse vleesschotels. Waarbij het goed is om te weten dat kruiden, peper en pruimedanten niet de enige kenmerken zijn. Want afhankelijk van bodem, terrein en klimaat kun je in Zinfandels eveneens nuances aantreffen van zwarte kersen, frambozen, veenbessen, drop en soms zelfs oregano – plus toast en andere houttonen. Zinfandel vertoont haast net zo’n variatie als Californië zelf.

Importeurs via Wine Institute of California, tel. (0172) 47 15 71, fax (0172) 47 55 45.

Reageer op dit artikel