artikel

Kwaliteit zonder poeha

Horeca

De filosofie achter het Hoornse restaurant De Zomertuin, klinkt al even zonnig als de naam: Cuisine du Soleil. Maar wat betekent dat precies? De Franse zomer op je bord? In geval van regen gesloten? ‘Cuisine du Soleil is meer dan het weer, het is de sfeer.’ Het eigenaarsduo Koen Vrugt (31) en José Roozen (37) […]

Kwaliteit zonder poeha

De filosofie achter het Hoornse restaurant De Zomertuin, klinkt al even zonnig als de naam: Cuisine du Soleil. Maar wat betekent dat precies? De Franse zomer op je bord? In geval van regen gesloten? ‘Cuisine du Soleil is meer dan het weer, het is de sfeer.’

Het eigenaarsduo Koen Vrugt (31) en José Roozen (37) is vier jaar geleden voor zichzelf begonnen. Hij werkte in de keukens van Balthazar en Terracotta in Bloemendaal. Zij kookte na een koksopleiding in de keukens van het Carlton Hotel en Brasserie Classique in Haarlem, maar verruilde uiteindelijk de witte voor de zwarte brigade. ‘Van mijn keukenervaring hebben we nog altijd profijt’, zegt José. ‘Iedere zeven weken maken we een nieuwe kaart, waarvoor we allebei ideeën aandragen en uitproberen.’ Dat resulteert onder meer in courgette-basilicumsoep, carpaccio van een heel geheim ambachtelijk slagertje, osso buco van scharrelkalfsvlees, gegrilde reuzengarnalen met knoflook en lamsbout met mosterd-tijmlak.

Koen over hun filosofie: ‘Cuisine du Soleil is een totaalpakket. Het is waar wij voor staan, onze identiteit. Dat si naast de keuken het hele restaurant. Het gaat om de associatie, om waar je aan denkt bij lekker eten en zomers weer. Dat betekent voor ons informaliteit, ontspanning, puurheid, een landelijke omgeving.’

Schoorvoetend komt de Hoornse bevolking inmiddels over de drempel. Men moest wennen aan de niet alledaagse gerechten. ‘Nou, ‘k vind ‘t maar niks hoor!’, kreeg José regelmatig te horen. ‘Maar toch heeft het idee gewerkt’, zegt ze vrolijk. ‘We hebben soms een stapje terug moeten doen, maar inmiddels is tachtig procent van onze bezoekers vaste gast.’ En Koen zegt daarover: ‘Belangrijk is dat eend eend blijft en zeebaars zeebaars. Dat is arbeidsintensief werk. We gebruiken geen kantenklare sauzen. Onze keuken is puur en licht en daar komen de mensen voor terug. Het gaat om kwaliteit zonder poeha.’

Reageer op dit artikel