artikel

La Peral

Horeca

La Peral is een Spaanse kaas, gemaakt van gepasteuriseerde koemelk, afkomstig uit de provincie Asturias, Noord-Spanje en genoemd naar een klooster in die regio.

La Peral

Hij is gecreëerd door een kaasmaker in Oviedo in het begin van de 20e eeuw en wordt tegenwoordig nog steeds door zijn familie geproduceerd. Al wordt de kaas in een fabriekje gemaakt, de wrongel wordt met de hand gesneden tot erwtgrote stukjes en vervolgens doorgeroerd. Als alle wei er dan uit is wordt de wrongel in vormen gedaan en laat men deze een dag uitlekken.

Het vetgehalte is 48-50 procent. Het bijzondere is dat aan de koemelk wat schapenwei wordt toegevoegd om het vetgehalte naar beneden te brengen. Door het relatief hoge vochtgehalte is de kaas minder vet dan andere blauwe koemelk kazen.

De penecillum-sporen worden aan de wrongel toegevoegd. Na een rijping van twee à drie maanden is deze blauwschimmelkaas op smaak. Ze is leverbaar in de maat van 1 kg of 2,5 à 3 kg en laat zich ook keukentechnisch goed verwerken.
Smaak: boers, zacht, romig met een lange nasmaak van paddestoelen.Wijnadvies: zowel met een rijpere Rioja als met een mooie oude cider.

Reageer op dit artikel