artikel

Ladychef op bedje van bescheidenheid

Horeca

De titel ‘ladychef of the year’ is ooit in het leven geroepen om de spotlight op de vrouwelijke chef-kok te zetten. Dit jaar viel de eer te beurt aan Hermien Beltman van restaurant-hotel Stad Munster in Winterswijk. Nog redelijk onbekend in de eregalerij van ladychefs. Eenvoud is haar grote kracht. ‘Een ladychef op een bedje van bescheidenheid.

Ladychef op bedje van bescheidenheid

‘Je hoeft niet meer te bibberen. Het is allemaal achter de rug.’ Met deze woorden stelt Tineke Nieuwenhuizen van De Vergulde Wagen in Heemskerk collega Hermien Beltman op haar gemak. Tijdens het inauguratiediner op 18 maart ziet ze dat haar jonge collega even geen vaste hand meer heeft als ze een bol ijs moet scheppen. Dat is niet zo vreemd. Een zevental ladychefs, collega’s en een fotograaf staan Beltman op de vingers te kijken.

De geruststellende woorden hebben effect. Beltman ontspant zich en er verschijnt een glimlach op haar gezicht. Als één van de dames opmerkt dat ze samen ‘wel een leuk vrouwenelftal’ vormen, klinkt een wat meisjesachtig gegiechel op. Ze voelen zich allemaal duidelijk op hun gemak zo bij elkaar. Ook Beltman lijkt zich thuis te voelen bij de club van vrouwelijke chef-koks, waar ze sinds vanmiddag officieel deel van uitmaakt.

Voor ze door haar collegae deze eretitel kreeg toebedeeld, was ze met drie andere kandidaten te gast bij de titeldraagsters om kennis te maken. Na de kennismaking en de bestudering van het rapport dat een mysteryguest uitbracht over Hermiens kookkunsten, verkozen ze haar uiteindelijk tot ‘ladychef of the year 2002’. Dat Beltman geen eigenaresse is van een restaurant, gaf uiteindelijk de doorslag. Ze is chef-kok in loondienst, vertelt Jan Lagrouw, oud-restaurateur en woordvoerder namens Food from Brittain, de verkiezingsorganisatie. Slechts drie van de elf voorgangsters van Beltman waren eveneens geen eigen baas.

Daarnaast speelden ook de kookkwaliteiten en de persoonlijkheid van Beltman mee, verzekert Lagrouw. Hij typeert de nieuwbakken titeldraagster als ‘een ladychef op een bedje van bescheidenheid’. De omschrijving past de kok, die duidelijk liever achter dan voor de schermen werkt. Ook als ze ten tonele moet verschijnen om zichzelf te presenteren bij het inauguratiediner, loopt ze van schrik te vroeg de zaal binnen. Om meteen met een rood gezicht de gang in te duiken en even later, getooid met een bescheiden glimlach, terug te keren.

Gefrutsel
Niet alleen haar uitstraling is bescheiden. Ook in de kookstijl is een voorliefde voor eenvoud te ontdekken. ‘Ik houd niet van gefrutsel en te veel smaken op een bord’, laat de ladychef weten.Inderdaad. In het viergangenmenu zijn de gebruikte ingrediënten goed te proeven en sober gepresenteerd, zonder veel tierlantijntjes. Zoals het voorgerecht van gemarineerde en gerookte Schotse zalm, vergezeld van saffraanaardappeltjes en dito dressing. De smaak van zalm en saffraan komt duidelijk naar voren. Wat de aanwezigen opvalt, is de goede kwaliteit van de producten waarmee Beltman in de weer is geweest. Zoals het lamsvlees van het hoofdgerecht. Sommigen zijn verrukt over het feit dat het vet er nog aan zit. ‘Heel mooi.’

Toch is niet iedereen gecharmeerd van het eindresultaat. ‘De smaakcombinaties hadden van mij wel wat spannender gemogen’, merkt een voormalig ladychef op. Om eraan toe te voegen dat dit waarschijnlijk de kookstijl van Beltman is. Smaken verschillen.

Reageer op dit artikel