artikel

Lefgozers

Horeca

Afgelopen week ontving ik een mail van Thijs Rijsbergen en Rob Pot, lefgozers. Althans, zo wil ik ze noemen. Vanuit het niets willen deze twee ondernemers een sterrenrestaurant openen in Almere. Net zoals in het voetbal zijn sterspelers aangetrokken.

Lefgozers

Vanuit het niets willen deze twee ondernemers een sterrenrestaurant openen in Almere. Net zoals in het voetbal zijn sterspelers aangetrokken. ‘Jong en getalenteerd’, zo worden ze genoemd. Bobby Rust, souschef van De Librije***, Dennis Huwaë jr., souschef bij Ciel Bleu**, Martin Ruisaard, chef de partie bij Amarone* en Sjors Hamers, chef de rang bij Ciel Bleu**. Het nieuwe Ajax in de polder!

Het restaurant heet Het Veerhuys en opent op 16 juni voor publiek.

Zoals ook bij films krijgt de pers een ‘voorvertoning’. Maandag 15 juni zijn de Nederlandse media uitgenodigd. Mijn ogen gaan over de lijst van genodigden. Ik lees Lekker, Volkskrant, Telegraaf, Johannes van Dam, eigenlijk iedereen die ertoe doet.

Burgemeester Jorritsma van Almere zal die avond rondlopen als een levend decorstuk, gastvrouw. Ook dat is goed dichtgetimmerd. Dat wordt wat. Ik herinner me een beeld van haar uit haar politieke carrière. Ik zag haar staan in Huis ter Duin in Noordwijk, met een pilsje én een sigaret in de rechterhand. Niet het imago dat een politicus wil uitdragen. Ook niet het imago dat past bij een sterrenrestaurant. Maar afijn, ze zal er zijn en ze zal nadrukkelijk aanwezig zijn.

Opvallend is ook de naam van Werner Loens op de lijst. Werner is de hoofdinspecteur van Michelin en leidt een enigszins teruggetrokken culinair bestaan. Hij wil in alle rust kunnen wikken en wegen over zijn sterren. Kortom, een hoop bravoure, zo op de avond voor de officiële opening.

Ik vind het prachtig. Vooropgesteld, ik houd niet zo van een ruk aan het stuur. Dat is dit wel, vanuit niks beginnen met de top. Ik geloof ook in een geleidelijke gang naar de top, iemand langzaam brengen, een leerproces, het bouwen van een instituut, het schaven aan talent. Ik weet eigenlijk niet of ik wel geloof in Almere. Of in de combinatie Almere en de culinaire top, maar dat is een eersteklas vooroordeel.

Maar respect heb ik zeker voor mensen die hun nek uitsteken en de bestaande orde uitdagen. Een bepaalde vorm van rebellie is noodzakelijk om de culinaire wereld in Nederland in beweging te houden. De stukjes van de journalisten zullen wellicht zuur zijn, terughoudend. De kans op succes is niet vanzelfsprekend. Maar potverdorie er gebeurt wat! En dat in Almere!

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Misset Horeca

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Eerder verschenen columns:

Reageer op dit artikel