artikel

Let’s groove again in het Elpeecafé

Horeca

Van een cult een thema maken, dat hebben ze gedaan bij het Elpeecafé in Nijmegen. Een café waar de muziek niet uit een computer komt en waar geen compact disc te vinden is, alleen ouderwets vinyl. Zwarte schijven waar generaties krakend en krassend mee zijn opgegroeid. 33 of 45 rounds per minute daar draait het om in het Elpeecafé.

Let’s groove again in het Elpeecafé

Plaatjes draaien, heet het op z’n janboerenfluitjes. En niks geen techno of cyber, gewoon de schijf uit de binnenhoes in de handpalm laten glijden, het vinyl trefzeker maar voorzichtig op de draaitafel leggen en de arm laten zakken in de protesterende aanloopgroeven.
Zo klinken ze toch op hun best: Bob Dylan, The Byrds, The Beach Boys, The Kinks, Them, Ike en Tina, Chuck Berry en natuurlijk de vroege Stones (‘mono also playable on stereo equipment’). Rock-’n-roll met een knetterend haardvuurtje eronder en met hier en daar een tik, veroorzaakt tijdens een uitbundig verjaardagsfeestje ergens in de late sixties of early seventies.‘There is a house in New Orleans, call it the Rising Sun’

Cultuur
Back to wow & flutter, om maar eens een paar technische ongemakken te noemen die kleven aan het plaatjes draaien. Maar de echte freak laat er zich niet door van de wijs brengen.Je moet het meegemaakt hebben om het te kunnen waarderen, maar er zijn hele volksstammen die op dergelijke primitieve wijze – compleet met een op anderhalve gram ingestelde dwarskrachtcompensatie – hoogstaande cultuur savoureerden. Cultuur die inmiddels, gedigitaliseerd en geremasterd en qua verpakking teruggebracht naar minder dan briefkaartformaat, veel van z’n oorspronkelijke glans heeft verloren en uiteindelijk volgens de kenners niet béter klinkt.‘
And it’s been the ruin of many a poor girl’In zo’n gegeven moet wel een caféthema steken, dachten Pepijn Gerritsen en Herman Tribosch, die eind vorige eeuw het plan opvatten om in Nijmegen aan het Wintersoord het Elpeecafé te openen. Fanatieke verzamelaars van het oude vinyl zijn het. In het Elpeecafé worden dan ook uitsluitend elpees en 45-toerenplaatjes gedraaid, vanwege de nostalgie, de warme geluidskwaliteit, de fun van het draaien zelf en natuurlijk het decoratieve element: de hoes en in het bijzonder de uitklaphoes.
Elpeehoezen zijn kunst. Die beroemde hoes met die banaan hangt in het Elpeecafé aan de wand. Ontwerp: Andy Warhol. De Amerikaanse popartartiest die ‘m ontwierp voor de échte ‘band met de banaan’: The Velvet Underground (jawel, van Lou Reed en Nico). Ernaast hangt de beroemde Warholhoes voor het Sticky Fingers-album van The Rolling Stones, de hoes met de ritssluiting!
En dan is er ook nog de psychedelische hoes van het Stonesalbum Their Satanic Majesties Request, met de 3D-foto en de verpakking van Frank Zappa’s We’re only in it for the money; een persiflage op de Sgt. Pepper’s-hoes van The Beatles. Je vindt ze allemaal in het Elpeecafé. Maar de muren zijn ook behangen met hoezen van het Hollandse lied: Sjakie Schram, de Kermisklanten, Marco Bakker, you name it. En daartussen dan ineens een poster van Boney M.‘My mother was a tailor, sews new blue jeans’

Picture discs
Achter de bar staat de kast met meters platen. Gerritsen (27) kan putten uit 2500 elpees. Een goedkope investering, want driekwart heeft hij cadeau gekregen van klanten, vrienden en kennissen. De caféhouder begon in zijn studententijd (hij is van oorsprong maatschappelijk werker) met platen kopen, omdat hij cd’s te duur vond.
Boven de bar staan picture discs van onder anderen countryheld Willie Nelson tentoongesteld. Twee draaitafels (de beroemde Technics) gebruikt Gerritsen om het allemaal ten gehore te brengen.‘
Go tell my baby sister, never do what I have done’Belangrijke activiteit in het Elpeecafé is het behandelen van verzoekjes: het nummer Jeanny van de Duitse zanger Falco is de meest aangevraagde verzoekplaat. Maar er is ook veel vraag naar Abba en naar Paradise by the dashboardlight van Meat Loaf.
Elke eerste vrijdag van de maand is er livemuziek in het Elpeecafé en elke tweede zondag van de maand is er de wedstrijd Raad de plaat voor teams. Deelnemers moeten muziekfragmenten raden. Bijvoorbeeld: wie covert wie? Welke plaat hoort niet in dit rijtje thuis? En dan is er de zwiep, een superkort fragment voor de échte kenners.
En dan nu, raad de plaat! Inderdaad, het waren: The Animals met House of the Rising Sun.

Reageer op dit artikel