artikel

Liefdes-symbool

Horeca

De granaatappel is afkomstig uit Perzië en Afghanistan, maar groeit tegenwordig overal in landen met een subtropisch klimaat. Het is een vrucht met een rijke historie. De eerste afbeeldingen werden al gevonden op grafschilderingen van Egyptenaren van 2500 voor Christus. De prachtige, roodglanzende bloemen vormden het symbool voor de liefde en de vele pitjes het symbool voor de vruchtbaarheid.

Liefdes-symbool

De granaatappel groeit aan een boom van ongeveer 8 meter hoog. De vrucht is een schijnbes ter grootte van een sinaasappel en is enigszins uivormig. De schil is glad en leerachtig. De vrucht is rood-bruin van kleur. Binnen de schil verdelen witachtige vliezen de vrucht in compartimenten. Hierin zitten talloze rode kogeltjes. Ze bestaan uit gelei-achtig donkerrood vruchtvlees met een eetbaar wit pitje erin.

Tijdens het rijpingsproces verkleurt de vrucht van geel-rood naar rood-bruin. De vrucht kan iets indrogen maar wordt dan juist van binnen sappiger. De smaak van de pitjes is zuur-zoet en heeft iets weg van rode bessen en appels. De vrucht komt van januari tot en met juni uit Peru en van juli tot en met januari uit Israël, Spanje en Iran.

Bewaardavies:
De dikke, leerachtige schil heeft een positief effect op de houdbaarheid. De vrucht is enkele weken houdbaar in de koelkast of op de fruitschaal.

Wordt de granaatappel puur gegeten, snijd hem dan door en lepel hem uit, of snijd hem in vieren en buig de parten naar buiten zodat de pitjes loskomen en eruit vallen. De witte vliezen zijn niet eetbaar, ze zijn wrang van smaak. De pitjes zijn decoratief en bruikbaar als garnering voor gerechten. De vrucht kan ook uitgeperst worden als een sinaasappel. Zeef het sap en gebruik het voor cocktails en andere dranken. Granaatappelsap is de grondstof voor grenadine. Het sap geeft vlekken die nauwelijks te verwijderen zijn, dus opgepast met morsen.

Bekijk hier een aantal recepten met granaatappel:
Granaatappelsorbet
Granaatappel- en ananassalade
Gevulde avocado met granaatappel
Vanille-ijs met granaatappelpitjes

Reageer op dit artikel