artikel

Londen ontwikkelt de culinaire stadstrip

Horeca

De multiculturele stad Londen ontwikkelt zich in rap tempo tot een van de culinaire hoofdsteden van Europa. Met zelf geen ontwikkelde keuken, is het de diversiteit aan wereldsmaken die de stad aantrekkelijk maakt voor de ontwikkeling van een nieuw fenomeen: de culinaire stedentrip.

Londen ontwikkelt de culinaire stadstrip

Kosmos Uitgevers somt met het reis- en kookboek Proef Londen, met een stadskaart als omslag, de meest aantrekkelijke zaken op. Het boek, dat donderdag 21 mei uitkomt, vertelt niet alleen iets over de moleculaire topchef Heston Blumenthal en de kwaliteitsrestaurants Gordon Ramsay, River Café en Moro, maar ook over trendy plaatsen als Fifteen en bijzondere kookboekenshops, culimarkten, ‘groene’ supermarkten, tapasbars, kruidenzaakjes, gebak- en broodshops en ‘take aways’ voor de snelle biologische hap.

‘De grote verscheidenheid aan culinaire culturen maakt Londen op dit moment erg interessant voor buitenlanders. Iedere kok van betekenis opent een restaurant in Londen’, vertelt Rosemary Erskinei van kookboekenshop Books for Cooks in hartje Nothing Hill.

Proef Londen is geen gids, maar een verzameling van soms typische, opvallende en vernieuwende eetzaken. Het gaat over eten en de creatieve mensen die er achter schuil gaan.

Het boek, geschreven door Terence Conran en Peter Prescott, telt achttien hoofdstukken. De zaken zijn onderverdeeld in de verschillende Londense wijken. De Engelse topchefs hebben ruim zestig recepten voor het boek geleverd, onder andere van Fifteen, Le Gavroche, Bibendum, Moro, Racine en Gaucho Grill.

Op de jaarlijkse Londense Bookfair is onder uitgevers gesproken over de mogelijkheden om meer van dit soort culinaire reisboeken uit te brengen over andere hoofdsteden in Europa. Ze denken dan onder meer aan Amsterdam, Parijs, New York en Barcelona, maar of de serie er ook komt, is niet duidelijk. Het is moeilijk om een expert te vinden die een selectie maakt van die typische, maar kwalitatief goede zaken.

Reageer op dit artikel