artikel

Lord of the fries

Horeca

Cheapass games is een Amerikaans bedrijfje met een sympathiek uitgangspunt: spelletjes zijn veel te duur, en het grootste gedeelte van de prijs zit hem in niet-essentiële elementen: een mooie doos, dobbelstenen die je al lang hebt, speelgeld dat je ook uit Monopoly kunt halen.

Lord of the fries

Om deze reden geeft Cheapass zijn spelletjes uit in papieren zakjes. Voordat je kunt spelen moet je eerst een aantal andere spellen in je kast plunderen. Maar de spellen zijn wel goedkoop en, belangrijker, heel erg leuk.
Cheapass heeft drie spelletjes gemaakt die over de horeca gaan. Of eigenlijk: over hoe horeca niet hoort te zijn. Ze spelen zich af in Friedey’s, een fastfoodrestaurant waar het nogal vreemd toegaat. De bediening bestaat uit zombies en men serveert er gerechten als ‘small fry’ en ‘old man and the sea’, met als ingrediënten een overjarige inktvis, drie milkshakes, en dan goed roeren.
In het spel Lord of the Fries probeer je zo veel mogelijk bestellingen te verzamelen. Als een klant een bestelling doet, probeert iedereen hem als een bezetene te helpen. Wie het eerst iets serveert dat enigszins op de bestelling lijkt, verdient punten. Het gaat erom dat je heel snel het menu leert kennen, en alvast wat ingrediënten verzamelt die waarschijnlijk gedurende de dag wel van pas zullen komen.
In het spel Pass me the Brain probeer je je dag in de bediening van dit ‘restaurant’ zo snel mogelijk te beëindigen. Er zijn nog maar een paar dingen te doen voor je naar huis mag. De taken staan op kaarten die je uit moet spelen. Voor iedere taak heb je een aantal handen nodig. Het probleem zit echter niet in het handwerk. Een aantal van de taken kun je alleen uitvoeren als je een brein hebt. En dat is onder dit personeel zeldzaam. Om precies te zijn: alle personeelsleden doen samen met een brein.
Het spel bestaat uit een hilarisch overgeven van het brein, en snel uitspelen van kaarten. Natuurlijk kun je elkaar aardig dwarszitten door fastfoodfights uit te lokken, of de baas erop te attenderen dat je collega erg weinig werk heeft. Het grootste deel van de tijd ben je bezig de idiote taken uit te voeren: sla vinden tussen de diverse ronde objecten in de keuken; kleingeld maken door een briefje in stukken te knippen enzovoort.
De spellen van Cheapass zijn te bestellen op hun website www.cheapass.com. Uiteraard zijn alle spellen in het Engels uitgevoerd. Intussen is cheapass bezig om van de meest populaire spellen – waaronder zonder twijfel ook Pass me the Brain – luxere uitgaven te maken: in een doosje, en met dobbelsteen.

Reageer op dit artikel