artikel

Mag de hond mee?

Horeca

Wat doet u als u gasten krijgt die in gezelschap van hun trouwe viervoeter de eetzaal betreden. Mogen ze hun hond meenemen aan tafel of wijst u dieren de deur? Lees hier de reacties van enkele collega’s. Zelf reageren kan ook. Laat ons weten hoe u over dit onderwerp denkt.Reageren…

Mag de hond mee?

Martin van Bourgonje:
‘In ons hotel is het geen probleem dat gasten een hond meenemen: ze kunnen het dier op de kamer laten en betalen ervoor. Ook in onze brasserie en het restaurant zijn honden welkom, maar ze moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. De hond mag niet van het formaat Deense dog zijn. Met kleine hondjes hebben we geen moeite, zolang ze rustig zijn en geen overlast bezorgen. Wel moeten gasten van tevoren mededelen dat ze hun viervoeter meenemen. Het is bij ons absoluut verboden om de hond te voeren in het restaurant. Dat is onsmakelijk voor andere gasten.’
Directeur-eigenaar van restaurant-hotel Merlet in Schoorl

Jeroen Borst:
‘We zitten met ons bedrijf middenin een natuur- en wandelgebied. Op zaterdag en zondag komen er veel wandelaars en die brengen vaak hun hond mee. ’s Avonds in ons restaurant gebeurt het minder, maar het is toegestaan zolang de hond aangelijnd is, niet blaft en rustig blijft. Een hond hoort toch een beetje bij het gezin. Wij serveren ook bakjes water. Mocht het dier toch blaffen, dan vragen we de eigenaar even een blokje om te gaan. Als het echt vervelend is en andere gasten hebben er last van, verzoeken we de gast om de volgende keer de hond thuis te laten.
Bedrijfsleider bij restaurant De Kemphaan in Almere

Martin Bruggeman:
‘We hebben een sticker op de deur, waarop staat dat honden niet zijn toegestaan in ons restaurant. Er zijn gasten die allergisch zijn voor hondenharen. Bovendien komen mensen om een hapje te eten. Natuurlijk zijn er uitzonderingen die de regel bevestigen. Zo komt het wel eens voor dat het ons is ontgaan dat gasten hun hondje mee hebben genomen, bijvoorbeeld in een tas. We doen dan maar of we niets hebben gezien, want een hond is voor sommige mensen een gezinslid. Het blijft een lastige kwestie: we proberen het onze gasten naar de zin te maken. Een blindengeleidehond weigeren we nooit, dat ligt heel anders: de gast is daarvan afhankelijk.’
Patron-cuisinier van restaurant Hof van Herstal in Echt

Marja Brienen:
‘Hoewel ik een dierenliefhebber ben en een ‘bakbeest’ bezit van 85 kilo en een schofthoogte van 80 centimeter, heb ik een uigesproken mening: in ons restaurant komen geen honden binnen. Het past niet in een restaurant. Een hond is een huisdier en dat neem je niet mee als je gaat uiteten. Je brengt toch ook geen papegaai mee? Ook als gasten zeggen dat hun viervoeter klein is en zich rustig houdt, blijf ik consequent weigeren. Voor mijn hond regel ik een oppas of ik laat hem in de auto. Wat betreft een blindengeleidehond: ik heb het nog nooit meegemaakt, maar die zou ik niet weigeren. Die heeft de gast nodig.’
Gastvrouw en mede-eigenaar restaurant Brienen aan de Maas in Well

Heeft u ook een uitgesproken mening over dit item? Mail het de redactie.

Reageer op dit artikel