artikel

Malusappeltjes

Horeca

Omdat ze erg decoratief zijn, zie je ze vaak in bloemstukken: malusappeltjes. Zo op het oog zou je zweren dat het onrijpe kersen zijn, maar als je er je tanden in zet, merk je al gauw dat dat niet het geval is. Malusappeltjes zijn echte appels en bovendien knoerthard; ze hebben geen pit (zoals kersen) maar een heus miniklokhuis.

Malusappeltjes

In gerechten kom je malusappeltjes zelden tegen, mede doordat er tot voor kort nauwelijks aanbod was. Alleen in blik waren ze wel verkrijgbaar. De laatste twee jaar is de aanvoer echter voldoende om verse malusappeltjes ook te gebruiken voor culinaire toepassingen.Omdat ze zo hard zijn, kun je er niet mee volstaan een malusappeltje zonder meer ergens bovenop te leggen. Je moet er iets mee doen. Kook ze bijvoorbeeld in een beetje likeur met vanille en/of kaneel. Eerst wassen, dan even koken en vervolgens in het kookvocht laten afkoelen.

Een andere mogelijkheid is om de appeltjes te schillen. Met een klein dunschillertje is dat goed te doen. Daarna de geschilde appeltjes door een grove broodpaneer halen en in olie frituren. Vervolgens de gefrituurde appeltjes door vanillesuiker of kaneelsuiker halen of een andere smaak die bij je gerecht past. Zo’n garnering ziet er leuk uit en smaakt ook nog lekker.

Voor de foto maakte Garry de Boer een dessert van stukjes appel, kaneellikeur en rozijnen, gemengd en even warm gemaakt, daarop een beetje sabayon en mascarponecrème met vanille, afgegarneerd met een gefrituurd kaneel-malusappeltje.

Reageer op dit artikel