artikel

Malvapoeding

Horeca

Malvalekkers is Afrikaans voor spekjes (snoep), of zoals wij meestal zeggen ‘spekkies’. De sponzige structuur en vrij zoete smaak van dit dessert is wellicht de reden voor deze benaming. Malva betekent in het Afrikaans echter ook geranium. Deze plant, via de Portugezen naar Europa gekomen, is in Zuid-Afrika inheems. Je kunt van geranium een zoete siroop maken. Mogelijk is deze siroop vroeger in dit gerecht verwerkt en is de naam daaraan ontleend.

Malvapoeding

Hoe dan ook, ‘malvapoeding’ is een typisch Zuid-Afrikaans dessert, eenvoudig, en bereid met ingrediënten die meestal wel voorhanden zijn. Het natriumbicarbonaat (zuiveringszout) is te koop bij de drogist en dient als rijsmiddel in dit gebak.

Ingrediënten:
170 g suiker
2 eieren
50 g abrikozenjam
120 g bloem
8 g natriumbicarbonaat
1 mespunt zout
125 ml melk
50 g boter
10 ml azijn

Voor de saus:
250 ml slagroom
150 g boter
130 g suiker
120 ml sherry

Bereiding:
Verwarm de oven voor tot 180°C. Meng de suiker en abrikozenjam met de eieren tot een romige massa. Zeef de bloem met het natriumbicarbonaat en zout en meng dit door het suiker-eimengsel. Breng melk en boter aan de kook, neem de pan van het vuur, voeg azijn toe en laat het geheel vervolgens afkoelen. Voeg het afgekoelde mengsel nu bij het beslag en meng goed.Giet het beslag in een met boter bestreken ovenschotel en bak het gedurende 40 minuten in de oven. Doe de bestanddelen van de saus in een pan en roer ze op een matig vuur totdat de boter gesmolten is en de suiker opgelost.

Neem de pudding uit de oven. Steek er met een prikkertje gaatjes in en giet de warme saus erover. Dien de malvapoeding op met geslagen room en/of roomijs.

Reageer op dit artikel