artikel

Manusje-van-alles

Horeca

Knoflook is niet meer weg te denken, ook niet uit de Nederlandse keuken. De pittige smaak en de verrukkelijke geur geven een extra ‘bouquet’ aan tal van gerechten. Naast keukenkruid staat knoflook ook bekend om z’n goede eigenschappen in de huis-, tuin- en keukengeneeskunde.

Manusje-van-alles

Knoflookteentjes groeien groepsgewijs in de vorm van een bol. Ieder teentje heeft een stevig vlies, dat in de loop van de tijd droger en schilferiger wordt. Net als uien zijn gedroogde knoflookbollen heel lang houdbaar. Verse knoflookbollen blijven goed als u ze op een koele en droge plek bewaart.

Smaak, geur en aroma
De smaak van verse knoflook is iets subtieler dan die van gedroogde. Er is ook gerookte knoflook verkrijgbaar bij de diverse leveranciers. De geur van deze speciale knoflook heeft iets weg van de geur van spek en rookworst. Bij de gewone knoflook is de geur en smaak afkomstige van zwavelhoudende verbindingen. Die zijn tevens verantwoordelijk voor de beruchte knoflookadem na het eten. Als die geur trouwens ongelegen komt, is het eten van wat peterselie of anijszaad een adequate remedie.

Qua smaak gaat knoflook voortreffelijk samen met vlees, stoofpotten en boongerechten, diverse groenten, salades en sauzen. Pas op bij het bakken dat de knoflook niet te donker wordt, want dan gaat hij bitter smaken. Knoflook verliest bij het garen aan intensiteit. Wie liever een geprononceerde smaak heeft, laat hem dan ook niet of nauwelijks meetrekken. Salades krijgen een subtiel knoflookaroma als u de binnenkant van de slakom inwrijven met een doormidden gesneden ongepeld knoflookteentje.

Werkwijze
Alle knoflooksoorten worden op dezelfde wijze behandelt. Het pellen gaat gemakkelijk als u het knoflookteentje even platdrukt met de brede kant van een groot mes; het vlies barst dan open en kan gemakkelijker worden verwijderd. U kunt het gepelde teentje naar keuze heel houden, in plakjes snijden, fijnhakken met een mes of uitpersen in een knoflookknijper. Ook kunt u de gepelde teentjes met een beetje zout bestrooien en ze vervolgens met de ronde top van een tafelmes tot pulp wrijven. Het zout heeft een schurende werking en maakt de pulp fijner. De groen kern van oudere knoflookteentjes kan worden verwijderd.

Manusje-van-alles
De teentjes van knoflook bevatten tal van vitamines , belangrijke mineralen en stoffen die sterk anti-bacterieel werken, de bloeddruk en het cholesterol verlagen en de kransslagaderen van het hart sterken. Door deze eigenschappen is knoflook niet alleen lekker in diverse gerechten maar is het ook echt een medicinaal manusje-van-alles.

Zelf aan de slag met knoflookrecepturen?
Warm knoflook-hambrood
Crémesoep van geroosterde olifantenknoflook
Koude aardappel-knoflooksoep
Warme knoflook-ansjovisdipsaus

Reageer op dit artikel