artikel

Maredsous: een bierige abdij

Horeca

Precies 130 jaar geleden werd begonnen met de bouw van de abdij van Maredsous. Een belangrijke bron van inkomsten voor de 31 monniken die er vandaag de dag werken en bidden is de verkoop van abdijbier en kaas. Dat laatste komt uit eigen huis, het bier wordt in opdracht gemaakt bij de brouwers van – hoe ironisch – Duvel. Recent werd een permanente tentoonstelling geopend over het leven in de abdij en de twee grote bronnen van inkomsten.

Maredsous: een bierige abdij

Het begint al te schemeren als Vivario Philippe het aan hem toegewezen groepje belangstellenden meeneemt voor een rondleiding door de abdij van Maredsous, gelegen in het Zuid-Belgische plaatsje Denee. De in neogotische stijl opgetrokken gebouwen ogen imposant met hun dikke, donkere muren. Philippe is een oud-leerling van het door de bewoners van de abdij gerunde seminarie. Na een leven vol arbeid streek hij een paar jaar geleden weer neer op het abdijterrein, waar hij hand en span diensten verricht in ruil voor woonruimte.

Het kostte de gids nog de nodige moeite om zijn gezelschap mee te krijgen. In het ontvangstcentrum van de abdij werden de met Maredsous 6 volgetapte glazen in vlot tempo geserveerd. En dat smaakte, na een lange autorit uit Nederland. Dat de abdij en bierbrouwer Moortgat een grote ontvangst op touw hadden gezet voor pers en horecarelaties had alles te maken met de opening van een permanente tentoonstelling. Niet alleen wordt het abdijleven hier uit de doeken gedaan, ook de fabricage van bier en kaas wordt toegelicht.

Abdijbier
De kaas wordt op eigen terrein vervaardigd, voor de productie van bier werd in 1963 een overeenkomst gesloten met de makers van Duvel. In tegenstelling tot trappistenbier, waar de bieren gebrouwen worden op het terrein van de abdij, is Maredsous daarom een zogeheten abdijbier. Een erkend abdijbier zelfs. Wat betekent dat een substantieel deel van het geld dat met de verkoop van het bier wordt verdiend naar de abdij gaat. Iets wat ook geldt voor abdijbieren als Val Dieu, St. Feuillien, Floreffe en Tongerlo.

Na de rondleiding, waarbij delen van de abdij worden bezocht die normaal gesproken niet toegankelijk zijn voor niet-bewoners, nodigt Vivario Philippe zijn gasten uit voor nóg een ronde Maredsous-bieren. De donkere nummer 8 verschijnt nu op tafel. Geserveerd in een aardewerken pulletje. Aan de Maredsous 10 komen we niet meer toe. Wellicht iets voor de volgende keer. Bier en abdijleven blijft tenslotte een combinatie om voor terug te komen.

Nederlandse brouwerijen vind u in ‘Alles over…. Bier’.

Reageer op dit artikel