artikel

Mediterraan koken in de polder

Horeca

Jurjen Giethoorn, leerling van het ROC Drenthe College én bij hotel Wesseling in Dwingeloo, sleepte vorige week de eerste prijs in de wacht bij de kookwedstrijd ‘Van schoolbank naar keuken’ tijdens de beurs Boulevard Mediterranee van Hakvoort Horeca en Homint in Emmeloord. De opdracht voor de zestien deelnemers: bereid mediterrane gerechten met producten uit de polder.

Mediterraan koken in de polder

Winnaar Jurjen Giethoorn schotelde de jury onder leiding van tv-kok Joop Braakhekke een mediterraan drieluikje voor: cannelloni van gerookte eend en kip, tortellini van gamba’s, en rissole van varkenshaas en garnalen.

In eerste instantie had hij moeite met de samenstelling van z’n gerechten. Producten als parmaham en shii-take moest hij vervangen. Ze stonden namelijk niet op de wedstrijdingrediëntenlijst omdat ze niet afkomstig waren uit de polder of van het platteland.

Braakhekke roemde het winnende gerecht, dat fraai in drie schaaltjes naast elkaar werd gepresenteerd. ‘Jurjen zet duidelijke smaken op tafel. Z’n chutney in combinatie met gerookte eend is absoluut goed. Het sausje is mooi van karakter, heeft diepgang.’ Ook prees hij de ambachtelijke wijze waarop de winnaar te werk ging. ‘Hij maakt zelf z’n pasta- en fonceerdeeg en je kunt aan hem zien dat hij een echte kok is’, aldus de juryvoorzitter.

Reageer op dit artikel