artikel

Meeneempannenkoek als alternatief

Horeca

De pannenkoeken afhaalservice als alternatief voor cafetaria, Chinees of pizzeria. Gerard Jansen van Mounty’s Pancake Restaurant in Wijchen gelooft er in en heeft sinds oktober de service op poten gezet. Hij blijft echter realist over zijn nieuwe service: ‘Misschien is het wel niet haalbaar, maar als we het niet proberen komen we er nooit achter.’

Meeneempannenkoek als alternatief

De afhaalservice is eigenlijk vanzelf gegroeid. ‘Ik heb het restaurant twee jaar geleden overgenomen’, vertelt Jansen. ‘De vorige eigenaar gaf op verzoek ook al eens pannenkoeken mee. Eigenlijk kwam daar steeds meer vraag naar, zonder dat wij daar iets aan deden. Het kwam puur door mond-op-mond reclame. Ik zag natuurlijk ook hoe andere afhaalzaken, zoals cafetaria’s, Chinese afhaalrestaurants en pizzeria’s, goede resultaten boekten. Toen hebben we besloten om er een afhaalservice van te maken, omdat de pannenkoek zich er prima voor leent.

We hebben dat ondersteund met advertenties in regionale bladen en hebben bij het afrekenen in het restaurant telkens een folder over de afhaalservice aan de klanten meegegeven. Tot dusver ben ik niet ontevreden over de eerste resultaten’Het opstarten van de afhaalservice heeft een duidelijke drijfveer voor Jansen. ‘Ik wil vooral mijn doordeweekse omzet enigszins op peil houden. Ik moet het met mijn restaurant toch vooral van de weekenden hebben. Ik heb berekend dat als deze dienst goed draait, er tien tot vijftien procent extra omzet uit moet komen.’

Bakplaat
Een cafetariahouder moet niet denken een pannenkoekenservice er even bij te kunnen doen, meent Jansen. ‘Dit is een ambachtelijk bedrijf. Het beslag wordt zelf gemaakt en we bakken met boterproduct. Dat is niet even na te doen. Er zijn cafetariahouders die pannenkoeken bakken op de bakplaat of het in de magnetron warm maken. Vaak zijn dat fabriekspannenkoeken en hebben ze maar twee of drie soorten. Die pannenkoeken zijn met alle respect niet met die van ons te vergelijken. Vaak zijn die pannenkoeken ook geen doorslaand succes, daar trapt een klant geen twee keer in. Pannenkoeken bakken is een vak. We hebben er tenslotte twee koks voor in huis.’

‘We streven ernaar om binnen twintig à dertig minuten de afhaalpannenkoek klaar te hebben’, vervolgt Jansen. ‘De bestellingen stemmen we altijd even af met de keuken. We hebben immers ook nog ons restaurant.Ook bij de verpakking komt nog heel wat kijken. Het is het niet goedkoop, meldt Jansen. De pannenkoek van 32 centimeter wordt in een aluminium schaal gedaan. Deze kost zo’n 40 tot 50 cent. Daar komt nog aluminium folie over heen. De schaal gaat vervolgens in een soort pizzadoos (met aluminium binnenlaag) die ongeveer een gulden kost. Extra artikelen zoals poedersuiker en stroop worden in extra bakjes meegeleverd. ‘De pannenkoek blijft op deze wijze vijftien minuten goed warm’, vertelt Jansen. ‘Dat is van groot belang. Het product moet warm worden gegeten.’

Flyer
Jansen overweegt extra informatie aan zijn klanten aan te bieden. ‘Het kan bij het afhalen altijd voorkomen dat door bepaalde omstandigheden, de vijftien-minuten-grens wordt overschreden. We willen de afhalers daarom een flyer meegegeven, waarop staat hoe de mensen de pannenkoek weer kunnen opwarmen. Er zit veel ei in ons beslag, dus is een magnetron uitgesloten. De koek wordt dan taai. De pannenkoek moet even in de koekenpan aan beide zijden verhit worden. We vinden zo’n flyer wel een goed idee. Een veelgehoorde klacht van bezorgde pizza’s is vaak, dat ze koud zijn. We hopen dat hiermee te ondervangen.’ Als het echt goed gaat met de afhaalpannenkoeken, overweegt de eigenaar van het pannenkoekenhuis een bezorgdienst op te starten. ‘Maar eerst moet het nog groeien’, zegt Jansen. ‘We zijn net bezig en na de feestmaand moet het weer aantrekken. Dan gaan we weer adverteren om de mensen aan de service te herinneren. Ik geloof er in elk geval in. Al ben ik er van overtuigd, dat het niet meteen expandeert. Daarvoor heb je een lange adem nodig.’

Reageer op dit artikel