artikel

Meer dan 100 jaar cateringgeschiedenis

Horeca

Anders dan in de meeste landen, waar ook ter wereld, drinken wij nuchtere Hollanders in ons bedrijfsrestaurant geen biertje of glaasje wijn. De oorzaak daarvan ligt diep in het verleden. Maar van fuseren houden we kennelijk wel.Ofwel: Catering Magazine dook in de onderhand meer dan 100 jaar oude geschiedenis van de Nederlandse contractcatering.

Meer dan 100 jaar cateringgeschiedenis

1875
Oprichting van de Algemene Vereniging Volksbond tegen Drankmisbruik, kortweg: de Volksbond. Doelstelling is het drankmisbruik in de Amsterdamse en Rotterdamse havens terug te dringen. De Volksbond doet dit onder andere door koffiehuizen op te zetten. Ook verschijnen er koffiehuizen in de provincie

1909
Oprichting van de Spoorweg Onthouders Vereniging, die niet de havenarbeider, maar de man hij de spoorwegen van de drank af moet houden.

1920
Bedrijven met meer dan 100 werkmemers worden verplicht een ‘schaftlokaal’ in te richten.

1930
Restauratieve voorzieningen bij Philips, met hun zogenoemde Phili-prak.

1932
De Rotterdammer Van Hecke neemt exploitatie van een aantal kantines over van de Volksbond, waar hij tot op dat moment bij in dienst was.

1934
De Veiligheidswet verplicht bedrijven met meer dan 20 wermemers tot het hebben van ‘een lokaal voor het nuttigen van een boterham’.

1945
Oprichting van de SMAA, de Stichting Mensa Academica Amstelodamensis, die de mensa van de Universiteit van Amsterdam verzorgt.

1946
Van Hecke jr (Luc) neemt de exploitaties van de kantines bij KNSM van zijn vader over. Het bedrijf ‘L.R. van Hecke’ wordt bij de Kamer van Koophandel ingeschreven als ‘Buffetbedrijf met verkoop van zwakalcoholische en alcoholvrije dranken in het klein’.

1947
SOV verandert van vereniging in stichting. De naam SOV blijft gehandhaafd, maar staat nu voor Snelverkeers Onthouders Vereniging. De NS vormt niet langer de enige doelgroep.

1954
Oprichting SAB Stichting Alcoholvrije Bedrijven.

1968
Luc van Hecke vindt het open boek systeem uit.

1969
De afdeling Rotterdam van de Volksbond splitst zich af en gaat verder als BRN, de Stichting Bedrijfsrestauratie Nederland. De Volksbond kent meerdere activiteiten, waarbij de bedrijfsrestauratieve activiteiten tot de harde sector worden gerekend, ook al is sprake van non-profit. VBKantinebehoor en Restoplan, beide uit Den Haag, resteren als de twee cateringorganisaties van de Volksbond. Enige tijd later zullen beide bedrijven samen verder gaan onder de naam Restoplan.

 • In Frankrijk wordt Eurest SA opgericht, joint venture van Nestlé en Wagons-Lits.

1970
De SMAA neemt ook de verzorging van de universiteitsmedewerkers op zich (naast die van studenten) en naast de warme avondhap komen er ook andere verstrekkingen.

1971
Van Hecke fuseert met het Amerikaanse Ralston Purina, een soja-gigant die brood ziet in levensmiddelen voor de cateringsector.

1972
Oprichting van Becares (Beheer en catering van restaurants), waarin Nestlé Nederland en Wagons-Lits Nederland beide 50% hebben.

1973
Het huwelijk tussen Van Hecke en Ralston Purina is voorbij en maakt plaats voor een fusie met Gardner Merchant en Unilever. Gardner Merchant maakt deel uit van de Britse Trusthouse Forte Group.

 • Becares wordt Eurest.

1974
Eurest haalt bij het Heerlense De Wever ziekenhuis zijn eerste opdracht in de instellingswereld binnen. Het project mislukt. De zorgsector blijkt nog niet klaar te zijn voor uitbesteding.

1975
Unilever beëindigt samenwerking met Gardner Merchant.

 • Gelijktijdig met het Britse Catering & Allied wordt het Nederlandse Holland Catering Specialisten (HCS) opgericht. De directie van beide bedrijven is afkomstig van Sutcliffe.

1976
Van Hecke verkoopt de resterende 45% aandelen aan Gardner Merchant, waardoor het bedrijf zijn familiestatus verliest.

1978
Van Hecke neemt Korrekt Catering over, onderdeel van Randstad.

1979
SAB verandert van stichting in een BV en van non-profit in commerciële cateraar.

1980
Eurest krijgt als eerste opdrachten in het gevangeniswezen.

1982
Onder druk van de opdrachtgevers schrapt de Spoorweg Onthouders Vereniging (SOV) de alcoholvrije clausules uit zijn statuten.

1983
Van Hecke neemt APCO over. Dit ‘Albert Heijn Professionele Catering Organisatie’ was het voormalige Britse Sutcliffe, dat in handen van de Franse horecalegende Jacques Borel terechtkwam voor het door Ahold werd overgenomen.

 • Oprichting van Appèl Servicegroep, als onderdeel van Du Lac Beheer, een holding van zakelijke dienstverlening.
 • Oprichting van Top Ten Catering, een cateringorganisatie die binnen een franchise-concept met clusters van maximaal 10 lokaties wil gaan werken. Alleen Top Ten Doesburg en Top Ten Uithoorn komen van de grond.

1984
Wagons-Lits wordt 100 procent eigenaar van Eurest International.

 • De SMAA begint zijn eerste kantine-exploitatie (dus geen traditionele mensa).

1985
De Veneca wordt opgericht, de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Hierin hundelen de zes belangrijkste contractcateringorganisaties in Nederland hun krachten. De eerste leden zijn: BRN Catering, Eurest, Van Hecke, Restoplan, SAB Catering en SOV. De voornaamste redenen voor oprichting zijn problemen met het bedrijfschap Horeca, de noodzaak van een eigen CAO en de behoefte aan een orgaan dat de collectieve belangen kan behartigen.

 • Oprichting van Mondial Cateringservice, dat zich aanvankelijk alleen met partycatering bezig houdt maar al snel ook opdrachten verwerft in contractcatering.
 • Eurest neemt het partycateringbedrijf Van der Heijden Cuisiniers over. Eurest had al een eigen partydivisie, onder de naam Rosell de Paris.

1986
SAB heet voortaan SAB Catering B.V.

 • Oprichting van Prorest Catering, als dochteronderneming van GOM Bedrijfsdiensten voor Gebouwen (tegenwoordig Facilicom).
 • Eurest neemt Top Ten Doesburg over. Na jaren van onderhandelen zal uiteindelijk Top Ten Uithoorn volgen.

1988
De SMAA opent zijn Atriumlokatie, waarmee een nieuwe, commerciële stijl van werken wordt ingeluid.

 • De verzelfstandiging van Philips Dienst Bedrijfsrestauratie is een feit. De naam verandert in ECS Catering.

1989
SOV verandert van stichting in een BV en gaat commercieel.

 • Wagons-Lits gaat onderhandelingsgesprekken aan met het Franse Sodexho-concern. Na een twee jaar durende vrijage zullen beide partijen uiteindelijk besluiten elkaar toch niet het ja-woord te geven.
 • De SMAA neemt de exploitatie over van een aantal universiteitskantines die tot dusver in een eigen beheer situatie waren gebleven dan wel waren uitbesteed.

1991
De Franse Accorgroep krijgt een meerderheidsbelang in Wagons-Lits. Hierdoor wordt Eurest Nederland onderdeel van Accor.

1992
Na vanaf de oprichting met diverse combinaties van de letters S,O en V te hebben geworsteld wordt SOV omgedoopt in Service One Catering.

 • Onder de naam Catering Partners Holland gaat Eurest een joint venture aan met de bedrijfsrestauratieve dienst van Hoogovens (het tegenwoordige Corus).
 • De SMAA opent zijn complex Agora.
 • De contractcateringorganisaties die bij de Veneca zijn aangesloten, doorbreken gezamenlijk de magische grens van de 1 miljard gulden.

1994
ECS wordt onderdeel van de Compass Group.

 • Le Grand Bernard wordt onderdeel van de Nederlands/Franse holding Hodon/Générale de Restauration, waar Restoplan al eerder bij was ingelijfd.
 • Eurest neemt VVV First Class Catering over, gespecialiseerd in leisure en evenementencatering.
 • De SMAA wordt om CAO-redenen lid van de Veneca.

1995
Alliantie tussen Accor en het Britse Compass concern, waardoor Eurest International in Britse handen komt en Eurest Nederland en ECS zusjes van elkaar worden.

 • Sodexho neemt Gardner Merchant over. Van Hecke komt daardoor te behoren tot het Franse Sodexho-concern.
 • Tien jaar na oprichting heeft de Veneca nu 13 leden. Naast de zes leden van het eerste uur zijn dat: Holland Catering Specialisten, ECS Catering, Prorest catering, Appèl Servicegroep, KLM Catering Services Schiphol, Mondial Cateringservice en de SMAA.
 • Eurest gaat met het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam een joint venture aan, Medirest genaamd.

1997
Fusie tussen BRN an Service One betekent het ontstaat van Albron Catering. De grootste puur-Nederlandse cateraar.

 • Oprichting Compass Group Nederland, bestaande uit Eurest Nederland, ECS catering, Medirest, Top Ten Catering, Catering Partners Holland, Rosell & Van der Heijden, Koelvers.

1998
Holland Catering Specialisten en Restoplan gaan samen, elk onder hun eigen naam, verder onder de paraplu Elior Nederland.

 • De SMAA roept voor zijn horeca-activiteiten een aparte BV in het leven. De stichting blijft daarnaast bestaan.
 • Hans Cornelis, toen catering manager bij Ericsson in Rijen, wint de eerste catering Magazine Award.

2001
Van Hecke verliest zijn naam en gaat Sodexho heten, naar het Franse moederbedrijf.

2002
Contractcateraars zien hun gezamenlijke omzet met 12,8 procent stijgen tot € 1,2 miljard. Binnen de contractcatering laat de onderwijscatering de grootste groei zien: 60 procent.

 • Voor het eerst kan er gestreden worden om de Nationale Catering Awards 2003. Deze komen in de plaats van de Catering Magazine Awards.
Reageer op dit artikel