artikel

Meer seizoensvis op de kaart

Horeca

De vangst van kabeljauw, schelvis, wijting, schol en tong zal rigoureus worden ingeperkt als voorstellen daarover van landbouwcommissaris Fischler van de Europese Unie wet wordt. Koks moeten op zoek naar alternatieven. Bijvoorbeeld door afgestemd op de seizoenen met vis aan de slag te gaan.

Meer seizoensvis op de kaart

‘Voor onze klanten verandert er weinig. Wij adviseren ze al jaren om volgens de seizoenen te werken’, vindt Wil van Merkensteijn, verkoopleider bij Schmidt Zeevis in Rotterdam. ‘Het werd tijd dat ze in Brussel en Straatsburg ook eens gingen luisteren.’ Van Merkensteijn is positief over de aangekondigde maatregelen om de vangst van kabeljauw, schelvis en wijting met 80 procent in te perken. Verder heeft commissaris Fischler geopperd om de platvisvangsten (zoals schol en tong) met 40 procent terug te schroeven.

‘De natuur moet zijn loop hebben. Je moet in de kuitschietperiode geen vis vangen. Dat roepen wij al jaren’, aldus de verkoper van Schmidt. Hij is van mening dat er geen alternatieven voor kabeljauw zijn. Maar er zijn wel andere ‘hoogwaardige producten’ die goed op de kaart passen zoals griet, tarbot en snoekbaars.

Reageer op dit artikel