artikel

Mijn 2011: Toine Smulders

Horeca

Bedrijf: Villa Copera, Tolkamer
Functie: Patron

Mijn 2011: Toine Smulders

Wat is het persoonlijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?

Nou, dan moet ik echt in mijn geheugen gaan graven. Echt persoonlijke hoogtepunten zaten er in 2011 niet in. Dat mijn dochterlief is gaan studeren in Madrid is natuurlijk fantastisch en geeft me als vader een supertrots gevoel, dus een klein hoogtepuntje. Maar 2011 was niet echt mijn jaar. Tja, een mens moet leven, niet alleen bestaan. De grootste kunst is jezelf te blijven in een wereld die je constant probeert te veranderen.

Wat is het zakelijke hoogtepunt van het afgelopen jaar?

Nou, eerlijk gezegd dat ik nog besta. Ik ben begonnen midden in de recessie en in twee jaar tijd drie winkels geopend (Villa Copera, Wolfersveen, hotel Slapen&Eten), en heb in 2011 alleen maar tegenslagen gehad, (een klotezomer, leuk voor een ijssalon;) en mijn terras, een opbreking van een doorgaande weg voor mijn deur in Wolfersveen, (7 weken niet bereikbaar!!), een rechtszaak met een ex-werknemer die nog wel een tijdje gaat duren…. Dat ik nu om me heen zaken failliet zie gaan, geeft me toch de spirit om de schouders eronder te zetten. We draaien qua omzet hetzelfde als 2010, dus slechter kan volgens mij niet. Gewoon doorgaan… We zitten allemaal in hetzelfde schuitje, maar de een roeit, en de ander zit te vissen. Kies de juiste middelen en het doel zal als vanzelf worden bereikt is mijn motto!

Welk rapportcijfer geef je 2011?

Dat wordt een vijfje. Het heeft me veel tijd en geld gekost. Dat ik in 2011 werd geroemd door Michelin, GaultMillau, Lekker en Special Bite geeft me nog enige tevredenheid. Want wie niet tevreden is met wat hij heeft, zal ook niet tevreden zijn met wat hij krijgt.

Welke internationale trends uit de horecabranche doen in 2012 Nederland aan?

Pop up restaurants, casualisme in de keuken. Daar gaan we iets mee doen in Nederland.

Welke drie zakelijke doelen heb je je voor 2012 gesteld?

De omzet met 20 procent laten stijgen, het kostenplaatje eens tegen het licht houden en daarop proberen te besparen, het niveau vasthouden en heel veel plezier maken.

Reageer op dit artikel