artikel

Moeilijk jaar voor de mossel

Horeca

YERSEKE – Drie weken extra rust heeft de mosselen goed gedaan. De aanvoer is dit jaar 30 procent minder en de prijs 30 procent hoger. ‘Het zal een moeilijk mosseljaar blijven’, voorspellen ingewijden.

Moeilijk jaar voor de mossel

Pokken op de mosselschelpen zorgden voor uitstel van het seizoen. De verkoop van de schelpdelicatesse vindt vanaf 9 augustus plaats. De drie weken rust hebben nut gehad, vindt Arnoud Leerling van het Mosselkantoor in Yerseke. ‘Het vleesgewicht is toegenomen en de hoeveelheid pokken is verminderd.’

Pokken en algen
Leerling memoreert dat 2000 een ‘superjaar’ was voor de mossel. Nu is de kwaliteit wat minder, maar toch ‘redelijk goed’. Pieter Bos van Bos Seafood in Blokzijl is het met hem eens. Hij merkt op dat de leveranciers veel moeten uitsorteren omdat er veel pokken en algen op de mossels zitten.‘Het zal een moeilijk mosselseizoen blijven’, vermoedt Bos. De verminderde hoeveelheid en de geringere mosselzaadval wijst volgens hem daarop. Leerling deelt deze mening. Het kleinere aanbod zorgt volgens hem voor hogere prijzen. ‘Er zijn 30 procent minder mosselen en de prijs is 30 procent omhoog gegaan.’ Pieter Bos laat weten dat de kiloprijs van supermosselen momenteel rond de ƒ 7,50 ligt. Vorig jaar was dat ƒ6,75.

Reageer op dit artikel