artikel

Moois uit Mercurey

Horeca

Zijn er alleen goede Bourgognes te vinden in de Côte d’Or met zijn absurd hoge prijzen? Gelukkig niet: ook buiten dit district worden fraaie wijnen gemaakt. Zoals in Mercurey, een ongeveer 550 hectare tellend gebiedje in de Côte Chalonnaise. Een wijnhuis dat daar nogal wat eigen grond heeft, is Faiveley

Moois uit Mercurey

Het bezit er bijvoorbeeld Domaine de la Croix Jacquelet, een 45 hectare tellend domein dat zowel witte als rode Mercureys levert, voor nog enigszins redelijke prijzen (€9,85). De witte 1999 biedt lekker wat fruit van tropische en citrusvruchten plus toast en karamel (ongeveer een derde werd vergist in nieuwe vaten). Volgens zijn maker, François Faiveley, ‘vormt een dergelijke wijn een uitdaging voor beroemde Bourgognes van de Côte d’Or, als Meursault’. Ook de rode Mercurey van Faiveley heeft niveau.

Daarvan is nu de 2000 beschikbaar, een attractieve, redelijke rijpe creatie waarin hout, specerijen en zacht besfruit waarneembaar zijn, waaronder cassis. ‘Mijn wijnen”, zo stelt François, ,,zijn voedselvriendelijk en dus niet te zwaar of volumineus. Bovendien zijn ze geurig; ik houd van bouquet, geur, neus. Ik heb wel eens tegen mijn vrouw gezegd dat ik in een tweede leven parfumeur zou willen zijn.”

Fourcroy-Lenselink, tel. (035) 694 13 33, fax (035) 695 33 49.

Het bezit er bijvoorbeeld Domaine de la Croix Jacquelet, een 45 hectare tellend domein dat zowel witte als rode Mercureys levert, voor nog enigszins redelijke prijzen (€9,85). De witte 1999 biedt lekker wat fruit van tropische en citrusvruchten plus toast en karamel (ongeveer een derde werd vergist in nieuwe vaten). Volgens zijn maker, François Faiveley, ‘vormt een dergelijke wijn een uitdaging voor beroemde Bourgognes van de Côte d’Or, als Meursault’. Ook de rode Mercurey van Faiveley heeft niveau.

Daarvan is nu de 2000 beschikbaar, een attractieve, redelijke rijpe creatie waarin hout, specerijen en zacht besfruit waarneembaar zijn, waaronder cassis. ‘Mijn wijnen”, zo stelt François, ,,zijn voedselvriendelijk en dus niet te zwaar of volumineus. Bovendien zijn ze geurig; ik houd van bouquet, geur, neus. Ik heb wel eens tegen mijn vrouw gezegd dat ik in een tweede leven parfumeur zou willen zijn.”

Fourcroy-Lenselink, tel. (035) 694 13 33, fax (035) 695 33 49.

Reageer op dit artikel