artikel

Mosselen

Horeca

Mosselen kun je op talloze manieren bereiden. Eén manier is om het met Thaise ingrediënten te doen. Is dat Australisch? Ja hoor, Australisch koken is fusion koken. Thaise ingrediënten passen daar uitstekend bij. Fusion koken is overigens een erg gedateerde term. In Australië hebben ze het liever over de ‘modern Australian cuisine’. Dat is de keuken die zich in de jaren vijftig en zestig (van de vorige eeuw) ontwikkelde, toen het land overstroomd werd door emigranten uit allerlei landen en culturen. Green lip mosselen, die in dit gerecht gebruikt worden, komen uit Nieuw-Zeeland.

Mosselen

Het zijn mooie vette mosselen, die wat groter zijn en een wat andere vorm hebben dan onze (Zeeuwse) mosselen. Bovendien zijn de schelpen aan de rand groen van kleur (green lip). Ze zijn in Nederland te koop, zowel vers als in diepvries.

Ook de bij de ingrediënten voor het gerecht genoemde Thaise vissaus is in flessen te koop bij de meeste groothandels.

Ingrediënten voor 1 persoon:
125 ml droge witte wijn
6 ml Thaise vissaus
2 draadjes saffraan
3 ml arachide olie
12 green lip mosselen
4 cm gemberwortel
2x 4cm citroengras
1 rode chilipeper
1 takje koriander

Bereidingswijze:
Meng de wijn en de vissaus. Voeg de saffraan toe en laat dit twee uur trekken. Maak de olie heet (tot deze gaat roken) in een diepe pan met deksel. Voeg de mosselen, het citroengras, de gemberwortel en chilipeper toe.

Dek de pan gedurende 40 seconden af en schud de inhoud vervolgens goed. Voeg nu het wijnmengsel toe en laat het geheel koken tot de mosselen open zijn. Verwijder de gesloten mosselen. Schep de mosselen op een diep bord, giet er wat van het kookvocht overheen en garneer met gehakte koriander

Reageer op dit artikel