artikel

Mosselweetjes

Horeca

De klassenindeling die de grootte van mosselen aangeeft, roept regelmatig vragen op. Het label op de bak of zak geeft de grootte aan. We onderscheiden zes verschillende klassen (van groot naar klein): Goudmerk, Jumbo, Imperial, Super, Extra en Standaard. De houdbaarheid na vangst van de mosselen is 5 à 6 dagen, afhankelijk van de verpakkingstechniek en conditionering.

Mosselweetjes

Mosselen zijn geschikt om te stoven, te bakken en te frituren. Tip: het kookvocht dat na het stoven overblijft, is een goedkope en smaakvolle basis voor mosselsoep of vissoep. Ook lekker: gebruik eens niet de traditionele mosselkruiden en water bij het koken van de mosselen, maar kook met een Italiaans accent: een flinke bodem witte Italiaanse wijn, met 3 eetlepels Italiaanse kruidenmix toegevoegd. Serveren op een platte schaal, met vers gesneden basilicum er overheen.

Mosselgerecht van Hendrik Driessen, chef-kok van Het Voorhuys in Emmeloord: roergebakken mosselen in een bakje van filodeeg, met er omheen spinaziesaus en cantharellen en eronder risotto en venkel.

Tip: voeg op het laatst een klein beetje Pernod toe. Maak de spinaziesaus door wilde spinazie te blancheren en na toevoeging van visfond en room te pureren met de staafmixer.

Reageer op dit artikel