artikel

Mozartballetjes

Horeca

Mozartballetjes zijn een lekkernij van noga, marsepein, poedersuiker en smeltchocola. Deze zijn genoemd naar de beroemde componist Wolfgang Amadeus Mozart. Mozart werd op 27 januari 1756 in Salzburg geboren als zoon van Leopold Mozart en Anna Maria Petl. Aangespoord door het voorbeeld van zijn zeer begaafde zuster begon Mozart als 4-jarige op het klavecimbel te spelen.

Mozartballetjes

Vader Leopold nam de muzikale vorming van zijn kinderen flink ter hand. In 1762 werden de kinderen aan het keurvorstelijk hof van München voorgesteld en in september werd de jonge Mozart aan het keizerlijk paleis in Schönbrunn vertroeteld. Dit vormde het begin van zeven concertreizen van de familie Mozart. In 1769 keerde Mozart van een van die reizen naar Salzburg terug en kreeg er de aanstelling van hofconcertmeester.

In 1771 stierf bisschop van Schrattenburg, de belangrijkste beschermheer van de Mozarts. Het begin van een serie tegenslagen voor Wolfgang. Bezoeken aan Wenen en Parijs brachten geen geld en roem. In 1778 stierf zijn moeder. Op 29 oktober 1787 componeerde Wolfgang Amadeus in Praag zijn geniaalste schepping: de opera Don Giovanni. Deze bracht hem echter ook geen welstand. In datzelfde jaar stierf zijn vader. Wolgangs financiële positie bleef hachelijk.

In 1791 verspeelde Mozart in een razend tempo al zijn fysieke krachten aan het componeren van Die Zauberflöte en het Requiem. Tijdens het werken aan de Zauberflöte had hij reeds last van flauwvallen. Later raakte hij gedeeltelijk verlamd. Op 5 december 1791 stierf hij arm en berooid. Mozart werd in een massagraf ter aarde besteld zonder dat een bewonderaar of vriend daarbij aanwezig was.
Hij heeft de mensheid een groot aantal opera’s, piano- en vioolconcerten en symfonieën nagelaten.

Recept

Ingrediënten
250 g noga
250 g marsepein (kant en klaar te koop)
150 g poedersuiker
3 eetlepels rozenwater
200 g bittere smeltchocolade

Bereiding
Maak balletjes van noga van 1½ cm doorsnede. Doe marsepein in kommetje en roer gezeefde poedersuiker en rozenwater erdoor. Rol marsepeinmengsel tussen perkamentpapier of aluminiumfolie 2 mm uit en snijd er 5 cm grote vierkantjes uit. Leg in midden van elk vierkantje een nogaballetje en vouw marsepein er omheen. Druk randen goed aan.
Laat verbrokkelde chocolade in een pannetje au bain-marie zacht worden. Steek de balletjes aan lange houten pennen en doop in chocolade. Laat iets opdrogen en rol daarna door zeef en laat verder drogen.

Reageer op dit artikel