artikel

Na bitter komt zoet

Horeca

Bittermeloen lijkt een beetje op courgette. De Chinezen weten dat deze vrucht zuiverend is en goed voor het bloed. De smaak is, zoals de naam zegt, enigszins bitter.

Na bitter komt zoet

Bitter is één van de vier elementaire smaken. Anders dan de andere drie (zoet, zuur en zout) wordt van bittere smaken niet zo veel gebruikgemaakt in gerechten. Een bittertje kan echter heel verfijnd zijn en voor een prettige nasmaak zorgen.In het gerecht ‘Na bitter komt zoet’ vormen het bitter van de bittermeloen en het zoet van het krabvlees een uiterst geraffineerde combinatie.Ingrediënten voor 2 personen: 400 g bittermeloen, 15 ml zout (voor het insmeren), 200 g krabsvlees, 15 ml olie, 1 sjalotje (fijngehakt), 2 tenen knoflook (fijngehakt), een stuk gember van 2 cm (fijngehakt), 2,5 ml suiker, een vleugje zout, 5 ml aardappelmeel, 15 ml rijstwijn. Bereiding: de binnenkant van de bittermeloen wegsnijden. De buitenkant in dunne plakken snijden. Deze met het zout insmeren en 2 uur laten staan. Daarna de bittermeloen met veel water afspoelen en goed uitknijpen om de bittere smaak kwijt te raken. De olie in de wok verwarmen. De fijngehakte gember, knoflook en sjalot in de olie bakken. De meloen, het krabsvlees, de rijstwijn, zout en suiker toevoegen en doorroeren. Aardappelmeel doorroeren om te binden.

Reageer op dit artikel