artikel

Na twintig jaar snackbar weer in handen van familie Blom

Horeca

Al meer dan twintig jaar verhuurde de familie Blom de snackbar naast hun lunchroom in Raalte. Begin april nam Erik Blom het bedrijf weer in eigen handen. Veertig jaar nadat zijn vader daar met een automatiek begon.

Na twintig jaar snackbar weer in handen van familie Blom

‘Ik heb eigenlijk al een oogje op de cafetaria sinds ik in 1993 de lunchroom van mijn vader overnam’, begint Erik Blom. ‘Dat kon niet vanwege het huurcontract.’ Toen de exploitant een nieuwe cafetaria begon aan de in de nabijheid gelegen Markt zag Blom zijn kans schoon. ‘Ik ben direct naar hem gestapt om te vertellen dat ik het bedrijf wel wilde overnemen. Hij had daar geen oren naar. Wilde het zelf blijven doen omdat hij er geen concurrentie bij wenste.’ Daar bleek in de praktijk niets van terecht te komen. De cafetariadeuren zijn een half jaar gesloten geweest, vertelt Blom. Dat was hem een doorn in het oog. ‘Dat was geen gezicht. Zo’n gesloten cafetaria pal naast mijn lunchroom.’ In april kwam de huurder met het voorstel de cafetaria toch over te doen.

Blom maakt een voorzichtige start met het bedrijf. Hij investeerde alleen in een nieuwe softijsmachine. En de gevel kreeg een schilderbeurt. ‘De rest van de apparatuur is ook erg oud. Ik wil het een jaar aankijken aan kijken tot ik weet wat ik met de cafetaria wil. Dan weet ik ook meer over de (potentiële) omzet. Bovendien hangt er aan modernisering een fors kostenplaatje.’De snackbar ligt aan een drukke straat, hartje centrum, en precies in de loop naar een groot parkeerterrein. ‘Misschien moet ik er gedeeltelijk een automatiek van maken. Dat is makkelijk voor passanten.’

Een automatiek zou een forse stap terug in het verleden betekenen. ‘Daarmee is mijn vader veertig jaar geleden zijn horecacarrière gestart. Hij begon klein en heeft het bedrijf uitgebouwd. Eerst letterlijk door twee etages op de cafetaria te zetten. Later kocht hij het naastgelegen pand waar we nu de lunchroom hebben.’ Blom is niet van plan, net zoals zijn vader in het verleden deed, alle producten zelf te maken. ‘We hebben weliswaar een grote keuken. Daar maken we zelf salades en gehaktballen voor de lunchroom. Die gehaktballen vroren we voorheen in, maar met de cafetariaverkoop erbij loopt het zo hard dat dit niet meer nodig is.’

Blom behaalt meer schaalvoordelen. ‘Zoals vroeger is er weer een doorgang tussen de snackbar en lunchroom. Het is daardoor makkelijk voor personeel of mij om ergens bij te springen. Ook is mijn inkoop bij de horecagroothandel is toegenomen, dat levert extra korting op.’ Blom heeft de winkelopeningstijden van de lunchroom aan de cafetariatijden aangepast. Beide bedrijven zijn nu zeven dagen per week open tot 20.00 uur. ‘Op zaterdag heb ik bovendien de openingstijd verruimd naar half een ’s nachts. Veel mensen die een avondje stappen weten dat inmiddels en komen nog snel even iets eten.’

Reageer op dit artikel