artikel

Nieuwe aardappeloogst erg goed

Horeca

Voor de individuele boer in West-Brabant waren de afgelopen weken met overvloedige regenval natuurlijk rampzalig, want zijn oogst ligt nu te verrotten op de velden. Maar in het grote geheel van de aardappeloogst spelen deze verliezen geen rol. ‘De regenval was zo plaatselijk dat de verliezen op de totale oogst te verwaarlozen zijn’, aldus Marco Jacobs van Farm Frites.

Nieuwe aardappeloogst erg goed

De horeca kan rekenen op prima frites dit jaar en volgend jaar. Dat wil zeggen, zolang de weersomstandigheden blijven zoals ze zijn met zo nu en dan een groeizaam buitje en voldoende zon en droge perioden. Zou het nu langdurig gaan regenen, zoals dat vorig jaar gebeurde in september, dan is het een ander verhaal.

De kwaliteit van de frites is dit jaar erg goed. Ook zijn de aardappels verhoudingsgewijs groot. Oorzaak is dat door het prima weer in het voorjaar de telers hun planten vroeg in de grond konden stoppen. Hierdoor hebben de aardappels een volledig groeiseizoen achter de rug. Dikke en lange piepers zijn het gevolg.

Fritesproducenten Aviko en Farm Frites zijn al volledig overgegaan op de nieuwe oogst. Lamb Weston/Meijer en McCain verwerken ook al vroege rassen, maar wachten voor hun Nederlandse frites op de hoofdoogst. Deze vindt plaats van half september tot half oktober.

Voor alle fabrikanten geldt dat ze vroege aardappelen hebben van het ras Première. Aviko haalt deze uit Zuid-Nederland en het Duitse Rijnland. McCain heeft contracttelers in met name Vlaanderen en Nederlands Limburg. Ook Lamb Weston/Meijer koopt fritesaardappels in het Duitse Rijnland. Farm Frites-aardappels komen uit het Duitse Pfalz-gebied.

Reageer op dit artikel