artikel

Nieuwe frites zijn erg goed

Horeca

Met de nieuwe frites zit het wel goed. De grote fabrikanten zijn tot dusver tevreden over de eerste aardappeloogst. Aviko en Farm Frites zijn al volledig overgegaan op de nieuwe oogst. Lamb Weston/Meijer en McCain verwerken ook al vroege rassen, maar wachten voor hun Nederlandse frites op de hoofdoogst.

Nieuwe frites zijn erg goed

Ten opzichte van vorig jaar zijn de vroege rassen dit jaar een stuk beter. ‘De kwaliteit is goed. Voor vroege aardappelen zelfs uitstekend’, meldt Anton Meissner, adjunct-directeur van Aviko. ‘Qua grofte en bakkwaliteit zijn ze een stuk beter dan vorig jaar. Door het natte voorseizoen kwamen de aardappelen toen later uit de grond, maar waren ze ook kleiner en jonger. Deze oogst is wat ouder en dus beter gerijpt.’

Ook Farm Frites is erg tevreden met de nieuwe oogst, waarmee sinds medio juli wordt gewerkt. ‘De aardappelen zijn over het algemeen goed’, aldus Kruin van Toledo van Farm Frites. ‘Ze hebben een goed onderwatergewicht voor de tijd van het jaar en ook de grofte is in orde. We hebben dan ook een goed voorseizoen achter de rug. Wel vertonen de vroege aardappelen iets meer bruinverkleuring dan gebruikelijk.’

Lamb Weston/Meijer werkt sinds begin juli met nieuwe aardappelen. ‘Voor vroege aardappelen is de kwaliteit goed, iets beter dan vorig jaar’, vertelt directeur sales en marketing Joop van Gurp. ‘Voor de Nederlandse markt zijn we nog niet overgaan op vroege rassen. Deze moeten eerst aan onze kwaliteitseisen voldoen.Voor de Nederlandse markt nemen we daarom niet de laatste en ook niet de eerste oogst, omdat deze oogsten niet voldoen aan onze eisen.’

Dat geldt eigenlijk ook grotendeels voor McCain. Daar is men tevreden over de nieuwe aardappelen, maar er worden nog geen horecafrites van gemaakt. ‘Wij wachten op de hoofdoogst’, vertelt Hans van Rouwendaal, directeur marketing en sales. ‘Dan praat je over half september, begin oktober. Van vroege rassen maken wij geen horecafrites, omdat we onze klanten altijd dezelfde kwaliteit willen bieden.’

Droogte
De eerste oogst mag dan goed zijn, de fabrikanten maken nog wel een voorbehoud voor de hoofdoogst. ‘Bij hevige regenval of een periode van droogte, wat nog steeds mogelijk is, praat je weer over een hele andere kwaliteit’, vertelt Van Rouwendaal. Kruin van Toledo sluit zich daarbij aan: ’Nu groeien de aardappelen perfect, maar vorig jaar hadden we een hele natte maand september.’

Voor alle fabrikanten geldt dat ze vroege aardappelen van het ras Première hebben. Aviko haalt deze uit Zuid-Nederland en het Duitse Rijnland. McCain haalt de Première-aardappelen met name uit Vlaanderen en Nederlands Limburg. Lamb Weston/Meijer haalt ze ook uit het Duitse Rijnland. Farm Frites haalt ze uit het Pfalz-gebied, eveneens in Duitsland.

Aan voorlichting en promoties rondom de nieuwe frites wordt nagenoeg niets gedaan. ‘We hoeven cafetariahouders niet in te lichten over de nieuwe frites, omdat wij geen gekoelde frites hebben’, legt Van Rouwendaal nog eens uit.’Onze diepvriesfrites heeft een constante kwaliteit.’ Diezelfde reden voert ook Lamb Weston/Meijer op.

Aviko laat haar klanten via de banderol op de dozen weten dat het om nieuwe frites gaat. Maar dat zal pas in september zijn. ‘Deze fase beschouwen wij als tussenoogst’, vertelt Gjalt IJsselstein van Aviko. ‘In één van de fritesdozen van de hoofdoogst stoppen we wel weer een certificaat, waarmee een gouden frietstaafje kan worden gewonnen.’

Farm Frites stopt een inlegvel in haar fritesdozen om haar klanten te informeren over de nieuwe frites. ‘We geven de cafetariahouder korte tips en een afbakadvies. Door deze informatie kan de cafeteriahouder vragen van zijn klanten voor zijn. Ik denk dat het goed is dat cafetariahouders in hun zaak aangeven dat de nieuwe oogst er is. Het is toch iets bijzonders.’

Reageer op dit artikel