artikel

NK Horeca: Spannender door opzet

Horeca

Het NK Horeca krijgt een bijzondere editie. De prestigieuze wedstrijd de Gouden Koksmuts beleeft haar gouden jubileum. Bezoekers kunnen nu tussen de 8 keukens lopen en zo de deelnemers echt op hun vingers kijken. De nieuwe opzet maakt ook de Lekkerste Broodjes wedstrijden op dinsdag extra spannend. Alle finalisten moeten gelijktijdig hun broodje klaarmaken. Nieuw dit jaar is het Nationaal Kampioenschap Flairbartending. Hier moeten deelnemers er niet alleen een fantastische show van maken, maar ook zorgen voor de perfecte cocktail.

NK Horeca: Spannender door opzet

In 1960 werd de, toen geheten, eerste zilveren Koksmuts uitgereikt. Initiatiefnemer Nestlé Nederland wilde hiermee culinair talent stimuleren. En dat lukt met gastronomische helden als Cas Spijker, Wynand Vogel en Toine Smulders. Na 1996 werd het stil tot het Koksgilde, Nestlé en Wynand Vogel tien jaar later de wedstrijd liet terugkeren als de Gouden Koksmuts. Natuurlijk krijgt de 50ste verjaardag van de Gouden Koksmuts een extra feestelijk tintje. Bij de prijsuitreiking op maandag om 16.30 uur worden oud-winnaars geïnterviewd (o.a. Jan Hekkelman, Toine Smulders, Michel Lambermon en Ronnie Merks). Ook presenteert het Koksgilde i.s.m. Nestlé het jubileum-kookboek.

NK Horeca: Kook en Gastvrijheidswedstrijden

Op maandag is er de strijd om de Gouden Koksmuts waarbij 8 topchefs tegen elkaar strijden om het beste viergangenmenu. Joop Braakhekke presenteert de wedstrijd, juryvoorzitter is SVH Meesterkok Wynand Vogel. Ook op maandag strijden drie gastvrije toppers om de Gouden Gstvrijheids Award. In de jury Astrid Joosten, Hajé de Jager, Makkie Mulder en Paul Udo. Andere wedstrijden zijn: Nationale Kampioenschappen Gastheren/vrouwen, Kastelein, Leermeester – Leerling, Receptionist, Jonge koks. Op maandag, dinsdag en donderdag zijn er kookdemonstraties met top-chefs.

Lekkerste Broodjeswedstrijden nog spannender

Tegelijkertijd moeten de 8 finalisten uit de voorronden hun broodje creëren. De nieuwe opzet van het NK Horeca zorgt voor een ‘ready-steady-cook’-omgeving. Dat maakt de wedstrijd op dinsdag 12 januari extra spannend voor het publiek. Daarom let de jury, naast de beoordeling van de broodjes, ook op voorbereidingen en ingrediënten. De lekkerste wedstrijden bestaan uit drie onderdelen: Het lekkerste broodje Horeca, Het lekkerste Broodje Catering en Lekker Anders. De laatste wedstrijd, vorig jaar geïntroduceerd, is bestemd voor medewerkers met een verstandelijke beperking. Voor alle wedstrijden geldt dat deelnemers gebruik moeten maken van de Caloriechecker en de nieuwe Kostprijscalculator van het bedrijfschap Horeca en Catering. De organisatie is in handen van de sector Fastservice van Koninklijke Horeca Nederland i.s.m. het Voedingscentrum, de presentatie is in handen van Helma Kleijweg, winnares van de jubileumwedstrijd in 2008: het Allerlekkerste Broodje in 25 jaar.

Eerste nationaal Kampioenschap Flairbartending

Op de wereld NACHTLEVEN vindt voor het eerst het Nederlandse Kampioenschap Flairbartending plaats. De winnaars van de drie voorrondes in november mogen hun vakmanschap showen op de komende Horecava. Er zijn twee categorieën, verdeeld naar wedstrijdervaring: Pro’s (op woensdag) en Amateurs met minder dan 1 jaar wedstrijdervaring (op donderdag) In de jury zit Steve Dingley, één van de grondleggers van Flairbartending in Groot-Brittannië en Nico Kager van de Nederlandse Bartenders Club. De wedstrijd bestaat uit een run van 6 minuten, bestaande uit 3 onderdelen: exact pour, working flair en exhibition flair. De jury kijkt naar smaak en originaliteit van de cocktail, bereidingstechnieken en nauwkeurigheid, flairmoves en smoothness, expressie en smootheness en originaliteit van de flair moves.

Reageer op dit artikel