artikel

No nonsense met boerenkaas

Horeca

Nederlanders geloven nauwelijks in zogenaamde functional foods, levensmiddelen met een gezonde toevoeging, zo blijkt uit recent onderzoek. Veertig procent van de Nederlandse consument vindt dergelijke producten overbodig. Bijna dertig procent denkt dat de reclamewereld de vermeende positieve bijverschijnselen heeft verzonnen.

No nonsense met boerenkaas

Boodschap van dit verhaal: terug naar de basis. Terug naar echte boter, romige yoghurt en boerenkaas bijvoorbeeld. Aankomende weken vindt een aantal regionale kaaskeuringen en –proeverijen plaats, waarbij ook andere zuivelproducten voorbij komen. Dé plek om die ene mooie kaas te vinden, die nog ontbrak op de kaaswagen, het kaasplateau of in de keuken.

Boerenkaas is een ambachtelijk product. Eigenhandig gemaakt door de boer(in) van melk van koeien, geiten en schapen. Het rijpen gebeurt soms op het boerenbedrijf zelf, maar vaker zijn het handelaren die daarvoor zorgen. Ieder stuk ambachtelijk gemaakte kaas smaakt weer anders. Bij het kiezen van boerenkaas is het dus echt een kwestie van goed proeven.

Boerenkaas is de afgelopen jaren flink in prijs gestegen, zo’n 15 procent. Een kilo boerenkaas kost nu gemiddeld bijna €8,50. Reden daarvoor, aldus de Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten (de organisatie achter het keurmerk KB Boerenkaas), is dat niet alleen de kwaliteit van de boerenkaas omhoog is gegaan, maar ook de waardering van het publiek. De consument is bereid het vele werk dat in kaasmaken gaat ook te betalen.

Ga voor uitgebreide informatie over kaas maken naar de site www.boerenkaas.nl Ook is hier een lijst met boerenbedrijven te vinden, die aan huis zelfgemaakte kaas verkopen. Tot slot biedt de website ook nog een agenda (onder het kopje ‘nieuws’) met daarin de tijdstippen en de adressen van de regionale kaaskeuringen en –proeverijen. Een korte opsomming: 11 september in Bodegraven, 12 september in Haastrecht en 4 oktober in Hoornaar.

Bekijk hier een heerlijk recept met venkelkaas:
Venkeltaart met boerenkaas

Boodschap van dit verhaal: terug naar de basis. Terug naar echte boter, romige yoghurt en boerenkaas bijvoorbeeld. Aankomende weken vindt een aantal regionale kaaskeuringen en –proeverijen plaats, waarbij ook andere zuivelproducten voorbij komen. Dé plek om die ene mooie kaas te vinden, die nog ontbrak op de kaaswagen, het kaasplateau of in de keuken.

Boerenkaas is een ambachtelijk product. Eigenhandig gemaakt door de boer(in) van melk van koeien, geiten en schapen. Het rijpen gebeurt soms op het boerenbedrijf zelf, maar vaker zijn het handelaren die daarvoor zorgen. Ieder stuk ambachtelijk gemaakte kaas smaakt weer anders. Bij het kiezen van boerenkaas is het dus echt een kwestie van goed proeven.

Boerenkaas is de afgelopen jaren flink in prijs gestegen, zo’n 15 procent. Een kilo boerenkaas kost nu gemiddeld bijna €8,50. Reden daarvoor, aldus de Kwaliteitszorg Boerderijzuivelproducten (de organisatie achter het keurmerk KB Boerenkaas), is dat niet alleen de kwaliteit van de boerenkaas omhoog is gegaan, maar ook de waardering van het publiek. De consument is bereid het vele werk dat in kaasmaken gaat ook te betalen.

Ga voor uitgebreide informatie over kaas maken naar de site www.boerenkaas.nl Ook is hier een lijst met boerenbedrijven te vinden, die aan huis zelfgemaakte kaas verkopen. Tot slot biedt de website ook nog een agenda (onder het kopje ‘nieuws’) met daarin de tijdstippen en de adressen van de regionale kaaskeuringen en –proeverijen. Een korte opsomming: 11 september in Bodegraven, 12 september in Haastrecht en 4 oktober in Hoornaar.

Bekijk hier een heerlijk recept met venkelkaas:
Venkeltaart met boerenkaas

Reageer op dit artikel